Friday, December 19, 2008

1 comment:

  1. Η υπόθεση μοιάζει με παράδειγμα του "διλήμματος του φυλακισμένου" ή σύμφωνα με τη χαρακτηριστική λαϊκή ρήση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"
    Προτεινόμενη στάση του Δ.
    Ο Δ δεν αντιδρά έντονα, διατηρώντας προσεκτικά την ουδέτερη στάση.
    Α) Τυχόν παραίτηση του και με την Ε στη θέση του τίποτα δεν θα βελτιωθεί, συνεπώς θα είναι και ΥΠΟΛΟΓΟΣ στους μετόχους τους οποίους δεν τους προστάτευσε.
    Β) Μπαίνει μέσα στο παιχνίδι, εδραιώνει τη θέση του στην εταιρεία και αλλάζει τους κανόνες διαφάνειας της εταιρείας από θέση ισχύος,.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: To χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των σχεδίων του καθώς και η δημιουργία συμμαχιών είναι ίσως το ευαίσθητο και συνάμα σημαντικότερο σημείο. Ο Δ οφείλει να σχεδιάσει ένα πλάνο εφαρμογής των σχεδίων αλλαγής, σε τριετή - πενταετή βάση,κινούμενος σε άξονες των αξιακών του ηθικών στοιχείων.


    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
    Ωστόσο για να θεωρηθεί καθαρός όταν απαιτήσει να εφαρμοστούν οι κανόνες και να μην χρησιμοποιηθεί εις βάρος του η αποδοχή των 60.000 θα του πρότεινα να τα δώσει ως ΔΩΡΕΑ σε μ.κ.ο. εκ μέρους της εταιρείας του.
    ΠΡΟΣΟΧΗ στα σημεία:
    1ον. Στα αποδεικτικά στοιχεία (extra is)κατάθεσης των χρημάτων στο τραπεζιτικό λογαριασμό της μ.κ.ο να αναφέρεται το όνομά του σαν καταθέτης εκ μέρους βέβαια και πάλι της εταιρείας του.
    2ον. Να μην το γνωστοποιήσει σε κανέναν (όχι μόνο επαγγελματικό περιβάλλον αλλά και φιλικό και οικογενειακό).
    3ον. Απέναντι στους συναδέλφους του να έχει φιλική διάθεση ώστε να φαίνεται ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ συνεπώς και ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ, ώστε να μαθαίνει τις σκέψεις τους ενώ θα πρέπει να διατηρεί μυστικότητα σε μελλοντικές του κινήσεις.
    Τέλος θα πρέπει για τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες βλάπτουν το κοινό όφελος, να τιμωρηθούν οι υπόλογοι με νόμιμες διαδικασίες.
    Αν χρειαστεί όμως να καταγγελθούν συνάδελφοί του, θα απαιτηθεί λεπτότερος χειρισμός, στοιχειοθετημένες καταγγελίες, εξεύρεση υποστηρικτών για δημιουργία συμμαχιών, νομική κάλυψη καθώς και η κατάλληλη στιγμή για τη κοινοποίηση της καταγγελίας στους ενδιαφερόμενους.

    WHISTLEBLOWING
    Μην ξεχνάμε ότι στο διαδίκτυο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η πληροφορία που διακινείται είναι συκοφαντία ή αληθινό δημοσίευμα, ειδικά αν δεν είναι ενυπόγραφη είναι δύσκολα ελέγξιμη.
    Σε πρακτικές που πιθανόν χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο εν ονόματι της αποκάλυψης/ενημέρωσης υπέρ του κοινού καλού δεν τίθενται λοιπόν, μόνο ζητήματα νομιμότητας του τρόπου καταγγελίας (προσωπικά δεδομένα κ.ά.) αλλά και αντικειμενικότητας.
    Πιστεύω δε, ότι στην Ελλάδα το whistleblowing θα πρέπει ν’αναπτυχθεί ως τρόπος εξεύρεσης νέων διόδων ανάπτυξης της συμμετοχικής διαδικασίας στην εξέλιξη της νομοθετικής εξουσίας. Μια τέτοιας μορφής καταγγελία πρέπει να θεωρείται ως αρχή και έναυσμα για έρευνα όχι η τελική φάση και ταύτιση με την απόδοση δικαιοσύνης.
    Συνεπώς καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές που γίνονται είτε μέσω διαδικτύου είτε όχι, θα πρέπει να καθοριστεί μια διαδικασία ώστε η δικαιοσύνη να επιλαμβάνεται ΑΜΕΣΑ, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος.
    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ότι ισχύουν οι κανόνες:

    ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ και
    Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΤΑΙ

    ReplyDelete