Sunday, March 18, 2012

Greece on the breadline: HIV and malaria make a comeback

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στην Αγγλική εφημερίδα ‘the gaurdian’ στις 15 Μαρτίου.O δημοσιογράφος John Henley αναφέρεται στη δράση των ‘Γιατρών Χωρίς Σύνορα’ και στη προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα της Ελλάδας τα περιστατικά HIV/Aids μεταξύ των τοξικομανών της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 1250% μέσα στο 2011,σε σχέση με το 2010.

Η επικεφαλής της οργάνωσης Ρεβέκκα Παπαδοπούλου αναφέρει πως οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, η ανεργία, και η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, έχουν φέρει τεράστιες εντάσεις, αν όχι πλήρη κατάρρευση, στο κοινωνικό κράτος της Ελλάδας. Πρόκειται πλέον για ένα σύστημα που δεν μπορεί να προχωρήσει, λέει.

Επίσης η Κα Παπαδοπούλου αναφέρει ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων της φυματίωσης στο πληθυσμό των μεταναστών.Αναφέρθηκαν κρούσματα πυρετού του Νείλου,που οδήγησε σε 35 θανάτους το 2010.Παράλληλα η επανεμφάνιση της ελονοσίας δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Όλα αυτά τα περιστατικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι ενδεικτικά ενός συστήματος υγείας που διαλύεται. Όπως λέει η Παπαδοπούλου, «το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε η ελονοσία είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια και αν το σύστημα λειτουργούσε, δεν θα εμφανίζονταν».

Τέλος, η Κα Παπαδοπούλου αναφέρει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για παραπάνω από 20 χρόνια κυρίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,σεισμών,πλημμυρών,κλπ.Για πρώτη φορά λοιπόν προσπαθούν να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας,παρέχοντας ιατρική περίθαλψη σε αστέγους,ηλικιωμένους κλπ και βοηθώντας τις πιο ευπαθείς ομάδες,όπως είναι οι μετανάστες.Όμως μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και αναδιοργάνωσης η επικεφαλής των ‘Γιατρών χωρίς Σύνορα’ βλέπει μια νέα τάση αυτοοργάνωσης-κοινωνικής δράσης των Ελλήνων πολιτών και θα πρέπει να υπάρξει μια βαθιά στήριξη προς τους Έλληνες.

Ο δημοσιογράφος της guardian παρουσιάζει το θέμα των μεταδιδόμενων ασθενειών στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αρκετά στοιχεία από την οργάνωση ‘Γιατροί Χωρίς Σύνορα’,βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοήσουν το σοβαρό πρόβλημα που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μαριάννα Γεωργίου

Κακάρα Δήμητρα

No comments:

Post a Comment