Wednesday, July 4, 2012

Crisis management - Crisis Simulation Workshop - A3

Ομάδα: 4ward :Γλάρου Βασιλική, Ντάγκρα Ευαγγελία, Σκούλος Ιωάννης, Τριάντης Σωτήριος, Τσιγκριμάνης Δημήτριος


Α. Σενάριο - Case:

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) διαμένει για ένα διάστημα στο ξενοδοχείο HOTELI της Αθήνας, πραγματοποιώντας συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Η αντιπροσωπεία λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας περνά όλες τις ώρες της μεταξύ υπουργείων και ξενοδοχείου. Τη σίτιση της αποστολής έχει αναλάβει η εταιρία FOOD CATERING, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας στο χώρο του catering, μετά από διαγωνισμό.

Ρόλος : Η ομάδα μας έχει αναλάβει το ρόλο των δημοσιογράφων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, 9.30 π.μ.
Κυκλοφορούν διάφορες φήμες, ότι  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ.Paul Binder είναι άρρωστος με ναυτίες, στομαχικές διαταραχές και υψηλό πυρετό από χθες το βράδυ. Οι φήμες αναφέρουν ότι το προηγούμενο βράδυ δείπνησε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Αυτή είναι πολύ σημαντική είδηση για εμάς και προσπαθούμε να διασταυρώσουμε  αν ισχύει ώστε να βγάλουμε μεγάλο θέμα.
 Αμέσως γράφουμε ένα άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο περί φημών δηλητηρίασης και επικοινωνούμε τηλεφωνικά, τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, που φιλοξενεί την αντιπροσωπεία, καθώς και με την εταιρεία FOOD CATERING, η οποία είναι υπεύθυνη του εστιατορίου του ξενοδοχείου HOTELI, για να συλλέξουμε περαιτέρω πληροφορίες.
   Το μεσημέρι της Τρίτης λαμβάνουμε δελτίο τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών και το απόγευμα της ίδιας ημέρας κάνουμε ραδιοφωνικό ρεπορτάζ από τον τόπο του συμβάντος και συνεχίζουμε επίσης να γράφουμε άρθρα για το περιστατικό στον ηλεκτρονικό τύπο.
  Το βράδυ της ίδιας ημέρας λαμβάνουμε δελτίο τύπου από την εταιρεία FOOD CATERING και επικοινωνούμε με την εταιρεία για  διευκρινιστικές ερωτήσεις επί του δελτίου τύπου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, Πρωινές ώρες
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τα δελτία τύπου, δημοσιεύουμε άρθρα στον έντυπο τύπο και αποσπούμε τηλεοπτικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της εταιρείας FOOD CATERING για το περιστατικό. Επιπλέον, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού κάνουμε και δεύτερο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ από τον τόπο του Ξενοδοχείου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, 15.00
Ενημερωνόμαστε ότι και δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας παρουσιάζει συμπτώματα στομαχικών διαταραχών. Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε το γεγονός, ώστε να πουλήσουμε τηλεθέαση (όσοι εκπροσωπούν τον ηλεκτρονικό τύπο) και αναγνωσιμότητα (όσοι εκπροσωπούν τα έντυπα).
Επικοινωνούμε εκ νέου  με το υπουργείο και με την εταιρεία και προσπαθούμε να τους πιέσουμε για απαντήσεις. Σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε και το υπουργείο και την εταιρεία στο θέμα αυτό, αναζητώντας κάποιο σκάνδαλο.  Εστιάζουμε στο πώς η εταιρία FOOD CATERING ανέλαβε τη διαχείριση του εστιατορίου του ξενοδοχείου και αν ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος (βέβαια, γνωρίζουμε  ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα).
 Το υπουργείο μάς απαντά με δελτίο τύπου και εμείς γράφουμε άρθρα στον ηλεκτρονικό τύπο κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. Το βράδυ της ίδιας μέρας η εταιρεία μάς αποστέλλει και νέο δελτίο τύπου και εμείς κάνουμε τηλεοπτικό ρεπορτάζ από τα γραφεία της εταιρείας με νέες δηλώσεις του εκπροσώπου της.


ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η σημερινή μέρα είναι σχετικά ήρεμη, αλλά η “επίθεσή” μας προς το υπουργείο και την εταιρεία με άρθρα -τόσο έντυπα όσο και ηλεκτρονικά- γιγαντώνεται. Επικοινωνούμε πάλι τόσο με το υπουργείο όσο και με την εταιρεία, με καταιγισμό ερωτήσεων και το υπουργείο εκδίδει νέο δελτίο τύπου.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, 13.00
Ενημερωνόμαστε για τα αποτελέσματα των ελέγχων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.  Διεξήχθησαν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους) σε όλα τα τρόφιμα και δεν βρέθηκε παθογόνος οργανισμός. Παράλληλα, όλο το προσωπικό του εστιατορίου ελέγχθηκε και δεν υποφέρει κανείς από στομαχικά προβλήματα ή άλλη ασθένεια. Στο μεταξύ, ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του επικεφαλής της αποστολής, ο οποίος είναι καλύτερα στην υγεία του.
Ωστόσο, το θέμα παίρνει πιο ενδιαφέρουσα τροπή με τις φήμες που κυκλοφορούν να κάνουν λόγο για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κατά της αποστολής του ΔΝΤ. Το θέμα γράφεται από το πρωί σε διάφορα blogs και φροντίζουμε να το αναπαράγουμε διαρκώς.
 Το μεσημέρι της Παρασκευής  λαμβάνουμε δελτίο τύπου τόσο από το υπουργείο όσο και από την εταιρεία που μας ενημερώνουν για τα παραπάνω (καθαρές εξετάσεις κτλ).
Εμείς ως δημοσιογράφοι κάνουμε ραδιοφωνικό ρεπορτάζ τόσο με εκπρόσωπο του υπουργείου όσο και με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, προσπαθώντας να τους πιέσουμε και να αναδείξουμε τρομοκρατική επίθεση και θέμα ασφαλείας.


ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η τελική φάση της ασκήσεως περιλαμβάνει τηλεοπτική εκπομπή με εκπροσώπους του υπουργείου και της εταιρείας. Στην εκπομπή αυτή προσπαθούμε να διερευνήσουμε το ιστορικό της υπόθεσης και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για να διαφωτίσουμε το τηλεοπτικό κοινό. Η αντιπαράθεση είναι σφοδρή και οι ερωτήσεις μας τόσο προς το υπουργείο όσο και προς την εταιρεία, σχετικά με τους χειρισμούς τους, είναι αρκετά δηκτικές.




Β. Πρόκληση - Εμπειρία

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Κρίσεων, αν και είναι ένα μόνο μέρος από τον κύκλο σεμιναρίων του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, αποτέλεσε για εμάς μία αποκάλυψη, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ της επικοινωνίας και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο εφόδιο για την μετέπειτα σταδιοδρομία μας.
Η προετοιμασία, αλλά και η αντιμετώπιση μίας κρίσης, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με την ανάλυση case studies που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, αλλά κυρίως η κορύφωση του Εργαστηρίου που ήταν η προσομοίωση μίας κρίσης, η οποία και διήρκεσε μία ολόκληρη βδομάδα, ανέδειξε τη σημαντικότητα της Διαχείρισης Κρίσεων, σε λειτουργικό και επικοινωνιακό επίπεδο για μία επιχείρηση, έναν οργανισμό, ένα κράτος, αλλά και για μια προσωπικότητα. Μία εμπειρία αξέχαστη για όλες τις ομάδες. Ομολογουμένως, η προσομοίωση αυτή αποτελεί το πιο απαιτητικό task που μας ζητήθηκε κατά τη διάρκεια όλων των φοιτητικών μας χρόνων, γιατί η κρίση που αντιμετωπίσαμε, ο καθένας με τον δικό του ρόλο, ήταν εξελισσόμενη και κλιμακούμενη και κάθε μέρα υπήρχαν καινούρια δεδομένα που έπρεπε να δουλεύουμε και να αντιμετωπίζουμε μέχρι την τελευταία μέρα που μέσα σε 20 λεπτά έπρεπε να προετοιμαστούμε για ένα δύσκολο και αγχωτικό debate.
Το να δουλεύεις υπό πίεση, να συνεργάζεσαι, να προσπαθείς να είσαι αποτελεσματικός στον δικό σου ρόλο και να σέβεσαι τον ρόλο των άλλων ομάδων είναι σίγουρα χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον μας, αλλά η κυριότερη δεξιότητα που αποκτήσαμε σε αυτό το task είναι το ότι συνειδητοποιήσαμε ότι η αξιολόγηση των δεδομένων, η αποδοχή της πραγματικότητας, η προετοιμασία και ο σωστός σχεδιασμός μπορεί να απαντήσουν με τον καλύτερο τρόπο σε μία κρίση.
Ο ρόλος της δικής μας ομάδας, των δημοσιογράφων, ήταν απλός. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε την κρίση σε επικοινωνιακό επίπεδο μέσω της δημοσιότητας και “στριμώχναμε” εταιρεία και υπουργείο με δύσκολες ερωτήσεις και “καυτές” αποκαλύψεις. Κάθε καινούριο δεδομένο οδηγούσε σε μία σειρά ερωτήσεων προς δύο κατευθύνσεις, αλλά και αρθρογραφία με ή άνευ ρεπορτάζ, ανάλογα με το Μέσο που ο καθένας μας εκπροσωπούσε.
H εβδομάδα πέρασε πολύ γρήγορα, προσπαθώντας, όμως, να μην παραμελούμε τις υποχρεώσεις των άλλων μαθημάτων στα οποία και εξεταζόμασταν παράλληλα. Η τελευταία ημέρα του debate έφτασε προσπαθώντας να “δημιουργήσουμε” δημοσιότητα και γιατί όχι και να μετατρέψουμε την κρίση σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το debate με τα νέα δεδομένα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μάς δυσκόλεψε, επειδή προσπαθούσαμε να φέρουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην “επαγγελματική διαστροφή” μας, ως ρόλου, και τις φιλικές μας σχέσεις με τα άλλα μέλη των ομάδων, ως ατόμων. Τελικά, η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία. Αυτό που μας έχει μείνει ως ανάμνηση είναι η κούραση και το άγχος, πάνω απ’ όλα όμως η γλυκιά ανταμοιβή της γνώσης και της εμπειρίας.


Ακολουθεί η παρουσίαση των ενεργειών μας σε μορφή διαφανειών:

No comments:

Post a Comment