Wednesday, July 4, 2012

Crisis management Simulation Workshop



Ομάδα φοιτητών:

Antoniou Maria-Thalia (Real fm 97,8)
Giouditse Gina (Ελληνικά blogs)
https://www.facebook.com/giountitse.gina
Kakara Dimitra (Ξένα blogs)
Mentis Nektarios (Σκάι τηλεόραση)


Σενάριο                           
               
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, 9.30 π.μ

 Κυκλοφορούν διάφορες φήμες στα ειδησεογραφικά πρακτορεία , ότι  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Paul Binder είναι άρρωστος με ναυτίες, στομαχικές διαταραχές και υψηλό πυρετό από χθες το βράδυ. Οι φήμες αναφέρουν ότι δείπνησε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου χθες το βράδυ.
 Η είδηση αυτή είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς καθώς μπορεί να επιφέρει μια μεγάλη είδηση.Επικοινωνούμε αμέσως  με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, που φιλοξενεί την αντιπροσωπεία, καθώς και με την εταιρία FOOD CATERING, η οποία είναι υπεύθυνη του εστιατορίου του ξενοδοχείου HOTELI, για να ξεκινήσουμε το εκτενές ρεπορτάζ .


Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, 15.00

 Στα δημοσιογραφικά γραφεία σκάει σαν βόμβα η είδηση  ότι παρουσιάζει συμπτώματα στομαχικών διαταραχών και ένα δεύτερο μέλος του Δντ.
 Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και εμείς προσπαθούμε  να εκμεταλλευτούμε  όσο μπορούμε το γεγονός, ώστε να κάνουμε τηλεθέαση αλλά και να διατηρήσουμε μια ισσορροπία αφού διακυβεύεται η φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό.
 Επικοινωνούμε  και με το υπουργείο και με την εταιρία και προσπαθούμε  να  βρούμε απαντήσεις. Σκοπός μας είναι να αναζητήσουμε την αλήθεια αλλά να δημιουργήσουμε και ντόρο γύρω απο το θέμα .Επίσης πρέπει να αναζητήσουμε τις συνθήκες  κάτω απο τις οποίες έγινε η ανάθεση του catering. Τα πιεστικά  τηλεφωνήματα μας τόσο στους υπεύθυνους του υπουργείου όσο και στος υπεύθυνους του catering  και του ξενοδοχείου έχουν αρχίσει και οξύνουν την κατάσταση.Οι αρμόδιοι αρνούνται να κάνουν κάποια δήλωση μέχρι το τέλος των ερεύνων.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, 13.00

Έχετε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ελέγχων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.  Διεξήχθησαν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους) σε όλα τα τρόφιμα και δεν βρέθηκε παθογόνος οργανισμός.
Παράλληλα, όλο το προσωπικό του εστιατορίου ελέγχθηκε και δεν υποφέρει κανείς από στομαχικά προβλήματα ή άλλη ασθένεια.
Στο μεταξύ, ενημερώνεστε για την κατάσταση του επικεφαλής της αποστολής, ο οποίος είναι καλύτερα στην υγεία του.
Ωστόσο, το θέμα παίρνει πιο ενδιαφέρουσα τροπή με τις φήμες που κυκλοφορούν για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κατά της αποστολής του ΔΝΤ.
Το θέμα γράφεται από το πρωί σε διάφορα blogs και φροντίζετε να το αναπαράξετε καταλλήλως στο μέσο που εκπροσωπείτε. 


           
Ρόλος

  Η εκπροσώπηση της ομάδας των  Μ.Μ.Ε  ήταν κάτι παραπάνω απο μια δυνατή πρόκληση.Προσπαθήσαμε ο καθένας στο κομμάτι του να εκμεταλευτεί όλες τις πηγές και τις πληροφορίες που του είχαν δοθεί.Έπρεπε να κάνουμε ρεπορτάζ  για την υπόθεση,να διασταυρώσουμε κάθε πηγή που είχαμε ,να πιέσουμε κάθε αρμόδιο να μας μιλήσει για τις εξελίξεις της υπόθεσης .Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν χωρίς να εκθέτουμε την χώρα μας στο εξωτερικό.
  Ύστερα απο τις πιεστικές ερωτήσεις  της ομάδας των δημοσιογράφων την Τετάρτη 6 Ιουνίου το Υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό δελτίο τύπου που αποστέλνει μας ενημερώνει και για το δεύτερο περιστατικό δηλητηρίασης .Η ερεύνα μας γίνεται ακόμη πιο εντατική  και μοναδικός στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται πίσω απο αυτή την υπόθεση.Στο δελτίο τύπου επίσης αναφέρεται ότι εκπονούνται περαιτέρω  έρευενες για την διαλεύκανση της υπόθεσης .Με την σειρά τους ακολουθούν τα δελτία τύπου  του catering αλλά και ένα ακόμη  δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιος κίνδυνος πιθανής δηλητηρίασης  εξαιτίας του catering ή του ξενοδοχείου.Φυσικά μια τέτοια είδηση όχι απλά δεν ηρέμησε τα νερά αλλά έδωσε και άλλες προεκτάσεις στο θέμα.Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι κάνουμε πλέον λόγο για σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των μελών του Δντ. Η επικοινωνία με την εταιρεία ,το catering ,το ξενοδοχείο γίνεται εντονότερη και η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου μονοπολώντας το ενδιαφέρον.

Εμπειρία

 Πέρα απο μια συλλογική  διαχείριση κρίσεων  αυτή η εμπερία ήταν για το καθένα μας μια ατομική  διαχείριση   του εαυτού μας .Έπρεπε να ανταπαξέλθουμε στις γρήγορες εναλλαγές της υπόθεσης αλλά και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία κατά την διαρκεια εξελιξής της .Η  επικοινωνία και η συνεργασία πολλών ατόμων μαζί απαιτούσε μια τρομερή ευελιξία αλλά και οργάνωση.Στην αρχή μάλλον κανένας δεν ήξερε τι ακριβώς μας περιμένει και πόσα καινούργια καθήκοντα θα αναλαμβάναμε.Αλλά τελικά ήταν μια μια έντονη  πρόκληση που αναλαμβάνοντας την μας απέδειξε ότι σε καταστάσεις πίεσης  μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα  από αυτά που νομίζουμε! Η τελική παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα! Αισθανόμασταν ένα πνεύμα ομαδικότητας. Το Debate αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία γιατί δεν είχαμε ξανακάνει κάτι ανάλογο σε άλλο Μάθημα Εργαστηρίου. Καλούμασταν να παρακολουθούμε τη συζήτηση και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να αποκαλύψουμε επιπλέον πληροφορίες για το  ρεπορτάζ.   
Η διαδικασία διαχείρισης κρίσης θεωρούμε ότι μας έδωσε εφόδια για την μελλοντική επαγγελματική μας πορεία. Μάθαμε πως είναι να λειτουργείς σε ομάδες και να συνεργάζεσαι.  


REMEMBER...,
“Most people have no idea of the giant capacity we can immediately command when we focus all of our all”…..

Η παρουσίασή μας στο slideshare:



No comments:

Post a Comment