Sunday, February 7, 2010

WEB SOLUTIONS: ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ MANAGERS

Η κατάσταση

Η εταιρεία Web Solutions:κερδοφόρος εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Έχει ως αξία το σεβασμό στους ανθρώπους, στηρίζεται και στηρίζει το ανθρώπινο δυναμικό της και μάλιστα εφαρμόζει πρόγραμμα «Εξισορρόπησης εργασίας – ζωής» (work-life balance).

Εμείς: ένα μεσαίο διευθυντικό στέλεχος, με ελπιδοφόρες προοπτικές, πιστό σε ηθικές αξίες και σύμφωνο με τις αξίες της Web Solutions.

Η Α: υπάλληλος στο τμήμα μας, έχει γίνει πρόσφατα μητέρα, κάνει χρήση του προγράμματος “work – life balance”. Eίναι πολύ αποδοτική και ικανή στη δουλειά της. Είναι πρόθυμη και με το αίσθημα της ευθύνης και υπευθυνότητας.

Ο Χ: νέο στέλεχος, με άλλη κουλτούρα (διαφορετική από τι δική μας και της εταιρίας). Φιλόδοξο άτομο, με ικανότητες επιρροής. Εκμεταλλεύεται τη δύσκολη χρονική περίοδο για να μας υπονομεύσει και πιστεύει ότι η Α πρέπει να επιστρέψει στα πλήρη καθήκοντά της ή να απολυθεί.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι του τμήματος μας: δυνατή ομάδα, που θεωρεί «δίκαιο το πρόγραμμα που κάνει χρήση η Α. Πιέζονται όμως αυτήν την περίοδο, έχουν επωμιστεί παραπάνω ευθύνες και επηρεάζονται από την άποψη του Χ.

Το δίλημμα: να μείνουμε πιστοί στις αξίες μας και να κάνει χρήση του προγράμματος που δικαιούται η Α ή να ακολουθήσουμε μία πιο σκληρή πολιτική και να επιστέψει πίσω η Α, αντιμετωπίζοντας έτσι και τον Χ.


Οι πρώτες ενέργειες – αξιολογώντας την κατάσταση

Η αξιολόγηση της κατάστασης αποτελεί τον πυρήνα της αντιμετώπισης του ηθικού διλήμματος.
Το πρώτο μας μέλημα είναι να εξετάσουμε όσο το δυνατό πληρέστερα την κατάσταση και όλες τις δυνατές επιλογές.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η επιφορτισμένη κατάσταση του τμήματος μας οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι έχει αλλάξει η ροή της μέχρι τώρα εργασίας. Κύρια αιτία: η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η εταιρία τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό έχει επιφέρει πρόσθετο άγχος για εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των αρμοδιοτήτων, επίτευξη υψηλότερων και βραχυπρόθεσμων στόχων. Τέτοιες καταστάσεις, επηρεάζουν την αρμονία της εργασίας και φυσικά τη συναισθηματική φόρτιση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι γίνονται πιο ευάλωτοι, έχουν τάση να «ενοχοποιηθούν», αλλά και να στοχοποιήσουν άτομα και καταστάσεις υπό το βάρος της πρόσθετης ευθύνης.
Σε τέτοια κατάσταση συναισθηματικής φόρτωσης βρίσκονται και οι υπάλληλοι του τμήματος μας. Στοχοποιούν την Α, για να βρουν την λύση στο πρόβλημα της εταιρίας και κατ’ επέκταση στο δικό τους.
Για μας ο Χ είναι ένας υπάλληλος του τμήματος μας και συνάδερφός μας. Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μαζί του. Μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας. Επίσης, το να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του είναι σαν να τον στοχοποιούμε και εμείς με τη σειρά μας.

Ποιες είναι οι δράσεις και οι πρακτικές μας

Ερχόμαστε σε στενότερη επαφή με τους συναδέλφους της Α, οι οποίοι και μέσα στο κλίμα αυτό της πίεσης, αισθάνονται θυμό που είναι αυτοί σε κατάσταση πίεσης και πρόσθετου φόρτου εργασίας, εξαιτίας της απουσίας της. Τους τονίζουμε πως και η Α από την πλευρά της συμμετέχει και αυτή στη προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των πωλήσεων, αφού δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον για τη δουλειά όλο αυτό το διάστημα που χρειάστηκε να απουσιάσει λόγω εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα η Α:
• Mπορεί να δουλεύει λιγότερο, αλλά η αποδοτικότητά της είναι μεγαλύτερη.
• Δείχνει άτομο που έχει επίγνωση της κατάστασης, αλλά και έχει αυξήσει το ρυθμό της.
• Κάνει χρήση προνομίου που δικαιούται, όπως δικαιούνται και όλοι οι υπόλοιποι συνάδερφοί της

Είναι άδικο να «στοχοποιείς» κάποιον που προφανώς προσπαθεί ακόμα περισσότερο.

Το πρώτο που θα εξετάζαμε δεν είναι η επιστροφή της Α, πολύ περισσότερο η αποχώρηση της από την εταιρία, αλλά ένας απολογισμός και επανεξέταση ποιος κάνει τι, πώς και πότε.
Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να δούμε πως μπορούμε να ανακατανείμουμε τις αρμοδιότητες σε όλους τους υπαλλήλους, με το δεδομένο αριθμό και τις δεδομένες συνθήκες (μειωμένο ωράριο της Α).
Είναι σημαντικό επίσης να εξετάσουμε και άλλες πιθανές, αναγκαίες ενέργειες όπως την αναπροσαρμογή του δικτύου πωλήσεων, την μείωση των εξόδων στο συγκεκριμένο τμήμα, την ενδεχόμενη επένδυση σε νέους τρόπους προσέγγισης του πελάτη, την διεύρυνση της πελατειακή μας αγορά. Βάζουμε νέους στόχους, όπου ο κάθε στόχος είναι και ένα project, για το οποίο είναι απαραίτητο να ξέρουμε ποιος κάνει τι και πότε.
Είναι κάτι που κοινοποιούμε προς τους υπαλλήλους και ζητάμε τη συνεργασία τους σε αυτό. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες όλων (συμπεριλαμβανομένου της Α) σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο για την εταιρεία. Επίσης, αναγνωρίζουμε ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι σχεδόν αναμενόμενο να υπάρχει πίεση που πολλές φορές και για κάποιους να εκδηλώνεται με θυμό, δυσαρέσκεια, απογοήτευση, αλλά και στοχοποίηση προς κάποιον συνάδερφό μας. Τους υπενθυμίζουμε πως αυτό είναι άδικο και άστοχο, τη στιγμή που αυτή η ίδια η ομάδα ήταν που είχε επιφέρει τόσα καλά αποτελέσματα στο παρελθόν. Σε αυτήν την ομάδα ήταν και τότε η Α.

Δεν απευθυνόμαστε στον Χ σαν να είναι κάποιος άλλος, αλλά τον συμπεριλαμβάνουμε στην υπόλοιπη ομάδα. Δίνουνε το παράδειγμα ότι ούτε εμείς στοχοποιούμε κάποιον. Αντίθετα είναι μέσα στην ομάδα και ως έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Αποφεύγουμε να έρθουμε σε οποιαδήποτε σύγκρουση μαζί του. Όσο πιο έντονη είναι η σύγκρουση, τόσο πιο πολύ μέρος της δύναμης και ενέργειας μας έχουμε χάσει στο τέλος. Και η δύναμη μας είναι κάτι που ανανεώνεται δύσκολα, ειδικά μέσα στα πλαίσια της εταιρείας. Δεν ξεχνάμε ότι ο αποτελεσματικός χειρισμός της συναισθηματικής φόρτισης οδηγεί στην ομαλοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους υπαλλήλους και στα στελέχη μιας επιχείρησης

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα κλίμα «καλής συνεργασίας» στο τμήμα και να κάνουμε δημιουργική κριτική στους υφιστάμενους μας. Δεν αποκλείουμε να επιστρέψει η Α νωρίτερα, αλλά αυτό θα γίνει εφόσον έχουμε εξετάσει την κατάσταση και την όποια δυνατή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων. Στόχος μας παραμένει η ευημερία των εργαζομένων και η πρόοδος της εταιρίας μας και οι ενέργειες μας να είναι ωφέλιμες προς όλους (win/win).


Αριστοτέλης:
Η εὐδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η ἀρετή ο μοναδικός δρόμος κατάκτησής της.
Διανοητική αρετή: σοφία, φρόνηση, ευφυία, μνήμη
ηθική αρετή: δικαιοσύνη, ανδρεία, μεγαλοψυχία, πειθαρχία
Η βούλησή μας (ή η επιθυμία μας) εκφράζει μάλλον έναν τελικό σκοπό, ενώ η προαίρεσή μας επιλέγει τα μέσα που θεωρούμε χρήσιμα για την επίτευξη του σκοπού ….και μάλλον η προαίρεσή μας βασίζεται σε ό,τι μπορούμε εμείς να πραγματοποιήσουμε, ό,τι κρίνουμε ότι είναι μέσα στα όριά μας.


Δημόκριτος:
Η φρόνηση εκφράζεται με τρεις (συμπληρωματικές) δυνατότητες:
- Να σκεπτόμαστε σωστά
- Να διατυπώνουμε τη σκέψη μας άψογα
- Να πράττουμε αυτά που κρίνονται από τους άλλους σωστά, άρα ευεργετικά


Αγγελική Κουτσουράδη

No comments:

Post a Comment