Monday, February 1, 2010

Exon mobil: όταν το περιβάλλον χτυπά την πόρτα μιας επιχείρησης


Η Exon mobil είναι ένα ακόμη παράδειγμα εταιρείας που αλλάζοντας την επίσημη τοποθέτηση της απέναντι στο περιβάλλον βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εμπορικό σύνδεσμο στον οποίο ανήκει και που είναι αντίθετος προς τη θέση αυτή. Ο εμπορικός αυτός σύνδεσμος προασπίζεται τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών που βρίσκονται στους κόλπους του με κάθε κόστος, ένα εκ των οποίων είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι τρεις εναλλακτικές που προκύπτουν για την εταιρεία είναι οι εξής:
α) Η εταιρεία παραμένει στο σύνδεσμο, εγκαταλείποντας τη νέα θέση που πρεσβεύει. Η στάση αυτή συνεπάγεται εγκατάλειψη της ηθικής κουλτούρας της εταιρείας, ωστόσο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Exon σε μια αγορά άκρως ανταγωνιστική.
β) Η εταιρεία να παραμείνει στο σύνδεσμο, αλλά να διατηρήσει και τη θέση της. Η στάση αυτή «απαιτεί» η Exon να δημιουργήσει συμμαχίες εκ των έσω.
γ) Η εταιρεία να διατηρήσει τη νέα της πολιτική, αποχωρώντας απ’ το σύνδεσμο.
Η εταιρεία ακολουθώντας την (α) εναλλακτική ουσιαστικά αναιρεί τη νέα της πολιτική, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο ασυνέπειας, προς την κοινωνία, αλλά διατηρώντας τη θέση της στο σύνδεσμο και απολαμβάνοντας τα οικονομικά οφέλη. Η εναλλακτική (γ) είναι το άλλο άκρο, δηλαδή η εταιρεία αποκτά ένα κοινωνικό προφίλ, κινδυνεύοντας, ωστόσο, να χρεοκοπήσει ώσπου να πεισθεί η κοινωνία για την απόκτηση Εταιρικής Κοινωνικής Κουλτούρας. Έτσι, η εναλλακτική η οποία θα ακολουθηθεί είναι η (β) που συνάδει και με την αριστοτελική άποψη για την «μέση οδό».
Μέσω της εναλλακτικής αυτής και από θέση ισχύος, λόγω της συμμετοχής μας στο Δ.Σ. του εμπορικού συνδέσμου, θα πραγματοποιήσουμε μια αρχική προσέγγιση των άλλων μελών του συνδέσμου και κυρίως των εταιρειών που είναι οικονομικά ασθενέστερες. Κύριο επιχείρημα μας είναι ότι ακολουθώντας μια περιβαλλοντική πολιτική ενωμένοι, θα αυξηθεί η κερδοφορία μακροχρόνια, ενώ παράλληλα οι εταιρείες και ο σύνδεσμος θα χτίσουν ένα κοινωνικό προφίλ. Ωστόσο, επειδή πολλές εταιρείες αντιτάσσουν το επιχείρημα της δαπανηρής περιβαλλοντικής πολιτικής, εμείς το αντικρούουμε με την πρακτική της διαφοροποιημένης οικονομικής συμμετοχής για κάθε μέλος του συνδέσμου. Αυτό σημαίνει, ότι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, κάθε μέλος  θα συνεισφέρει αναλόγως και στη νέα πολιτική. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε με το μέρος μας τις οικονομικά ασθενέστερες εταιρείες που συμμετέχουν στο σύνδεσμο, δημιουργώντας συμμαχίες και πιέζοντας και τα οικονομικά δυνατότερα μέλη του συνδέσμου.
Επιμέλεια: Αδάμ Δήμητρα, Λιακοπούλου Λίνα, Ράτη Άννα

No comments:

Post a Comment