Sunday, April 22, 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ FIFA



Το σκάνδαλο που εξετάζουμε, αφορά στην φημολογούμενη δωροδοκία του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ. Όλα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 2011, όταν ο Τσακ Μπλέιζερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, κατηγόρησε σε σχετική έκθεση που υπέβαλε, στελέχη της FIFA για δωροδοκία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο Μπιν Χαμάμ, αντίπαλος του Μπλάτερ στις τότε επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ωστόσο ο Μπλάτερ ,απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες και εξελέγη εκ νέου πρόεδρος, ενώ ο Χαμάμ απέσυρε την υποψηφιότητα του, αφού βρέθηκαν στοιχεία εις βάρος του.
Τόσο ο ξένος, όσο και ο ελληνικός τύπος, φιλοξένησαν εκτενώς το εν λόγω θέμα. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 27 Μαΐου του 2011, φιλοξενεί σχετικό άρθρο του Σπυρίδωνα Κόλλια. Το άρθρο του αποτελεί καταγραφή γεγονότων, ωστόσο σε κάποια σημεία αφήνει να εννοηθεί ,ότι όλο αυτό το σκάνδαλο, δεν ξέσπασε τυχαία, μόλις λίγες μέρες πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Ο ξένος τύπος ασχολήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό με το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Στις 30 Μαΐου 2011, σε άρθρο του Mike Collett στο site του sky news, γίνεται λεπτομερής καταγραφή και ανάλυση των γεγονότων. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο αρθρογράφος παίρνει θέση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για το συμβάν, αλλά και την βεβαιότητα του πως δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση και να εξυγιανθεί το σύστημα, αφού πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα για κάποιους, φωτογραφίζοντας έτσι τον Μπλάτερ και την επανεκλογή του).
Το άρθρο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή μας, ήταν αυτό του Collet, καθώς είχε αναλυτική καταγραφή και παράθεση των γεγονότων, ‘’ξεσκεπάζοντας’’ ουσιαστικά τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν και τα συμφέροντα που αυτά εξυπηρετούσαν.

4 ΤΥΡΙΑ
Μαρία-Αλίκη Γουρνά
Ιωάννα Σερεμέτη-Βουτσίνου
Αλεξία Σακελλαρίου
Σοφοκλής Ιωάννου

No comments:

Post a Comment