Sunday, April 22, 2012

Η SONY ετοιμάζεται να απολύσει 10.000 εργαζομένους παγκοσμίως

ΟΜΑΔΑ: 5ΜΟΡΦΕΣ
Δημάκη Γεωργία
Ζησιμάτου Ειρήνη
Κούτλα Καλλιόπη
Λυμπεροπούλου Ναταλία
Παναγιώτου Νικολέτα


Σύμφωνα με τα άρθρα που εντοπίσαμε στα ειδησεογραφικά sites NewsIt.gr και inquisitr.com, στις 9 Απριλίου 2012, η εταιρία SONY φαίνεται να ετοιμάζεται να προβεί σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων (6% του συνόλου των εργαζομένων) σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι το τέλος του 2012, ώστε να μειώσει τις δαπάνες της. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony Καζούο Χιράι , αιτιολόγησε την κίνηση αυτή ως αναγκαίο μέτρο λόγω των μεγάλων ζημίων (2.9 εκατομμύρια ευρώ) που είχε η εταιρία αυτή τη χρονιά. Συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει ο όμιλος τα επόμενα χρόνια ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Απριλίου.
Το άρθρο του James Johnson για inquistr.com ξεκινάει με τη χρήση της λέξης "rumored" (= φημολογείται), δείχνοντας έτσι ότι η είδηση δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα. Στη συνέχεια, παρουσιάζει αναλυτικά και με ποσοστά, το βαθμό που επλήγη οικονομικά η εταιρία ανά προϊόν. Αναφέρει συγκεκριμένα τις πηγές του (Nikkei, mashable.com) κι εξηγεί από που πηγάζει η φήμη σχετικά με τις μελλοντικές απολύσεις. Επίσης, εκθέτει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μέτοχοι και managers της SONY, οι οποίοι είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πτώση της εταιρίας που ενδέχεται να απαιτήσουν από 7 περίπου στελέχη, να επιστρέψουν τα bonus που πήρανε. Ο J. Johnson από την αρχή ως το τέλος του άρθρου, καθιστά σαφές το γεγονός ότι η είδηση αυτή, δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί από την ίδια την εταιρία, γι' αυτό αναμένεται η επίσημη Συνέντευξη Τύπου στις 12 Απριλίου 2012. Σε γενικές γραμμές, το δημοσίευμα του inquisitr.com θεωρείται αντικειμενικό με λογική προσέγγιση, αλλά δεν λείπουν ψήγματα συναισθηματισμού, πχ. όταν γίνεται λόγος για την πτώση της SONY από το "μεγαλείο" της.
Στον αντίποδα, το ελληνικό ανυπόγραφο άρθρο του NewsIt.gr, δεν παρουσιάζει λεπτομερώς την κρίση της SONY, αποφεύγοντας να παραθέσει οικονομικά στοιχεία, τα οποία ήταν διαθέσιμα (βλ. mashable.com). Επιπροσθέτως, η είδηση για τις επερχόμενες απολύσεις, ένα πολύ λεπτό και σημαντικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες εργαζομένους παγκοσμίως, παρατίθεται ως προτετελεσμένο γεγονός, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια την εταιρία. Τέλος, αναφέρεται πως και οι ανταγωνιστές της SONY θα προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, οι οποίες φαίνεται να δικαιολογούνται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αν και ο Έλληνας αρθρογράφος ακολουθεί κι εκείνος λογική προσέγγιση, και έχει αντικειμενικό ύφος χωρίς συναισθηματισμούς, αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες και παρουσιάζει την είδηση ως κάτι σίγουρο αλλά και φυσιολογικό - αναμενόμενο, λόγω της κρίσης. Η κίνησή του αυτή, κρίνεται απερίσκεπτη και δε συνάδει με το δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας, μιας και οριακά κινδυνολογεί, χωρίς να έχει βάσιμα στοιχεία.
Διαβάζοντας και τα δύο, το ξένο δημοσίευμα μας πληροφορεί ορθότερα, παραθέτοντας τα στοιχεία, και αφήνει περισσότερα περιθώρια στον αναγνώστη να σχηματίσει τη δική του άποψη. Αντίθετα, στο ελληνικό δημοσίευμα, είναι προφανής η πρόθεση του αρθρογράφου να δικαιολογήσει την εταιρία στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για δικούς του λόγους.
Κατόπιν συζητήσεως με τα μέλη της ομάδας, καταλήξαμε ομόφωνα, ότι το ξένο δημοσίευμα μας πείθει περισσότερο, γιατί δεν παρεμβάλλεται η κρίση του ίδιου του κειμενογράφου. Το ελληνικό άρθρο, θεωρούμε ότι είναι μία πρόχειρη μετάφραση του ξένου δημοσιεύματος και ότι σε αυτό υπερτερεί η κρίση του αρθρογράφου, παρά τα καταγεγραμμένα στοιχεία, καθιστώντας το έτσι λιγότερο έγκυρο.

No comments:

Post a Comment