Tuesday, April 24, 2012

Αεροπορική Τραγωδία 2012

Κατσιφαράκη Ιωάννα
Πλατή Κατερίνα
Σταφυλάκη Μάρθα 

Ομάδα: 3D

Τα άρθρα που διαλέξαμε είναι τα εξής : Το ξένο άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "the Guardian" στις 20 Απριλίου201217:16 μ.μ (http://m.guardian.co.uk/ms/p/gnm/op/sZkANi9wuumlOI7nF8dg6uA/view.m?id=15&gid=world/2012/apr/20/pakistani-plane-crashes-127-board&cat=top-stories )

Tο αντίστοιχο Ελληνικό άρθρο ,από την Εφημερίδα "Τα Νέα online" την ίδια ημερομηνία στις 20 Απριλίου 2012 05:59:11 μ.μ . ( http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4712969 )

Η κρίση αφορά στη Bhoja Airlines και συγκεκριμένα το αεροσκάφος της εταιρίας. Boeing 727, το οποίο συνετρίβη στη περιοχή του Πακιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος. Η εταιρεία δεν είναι σίγουρη για τα αίτια της συντριβής.Ωστόσο εικάζουν πως μάλλον οφείλεται σε άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα.
Ο τίτλος του Ελληνικού άρθρου είναι " Αεροπορική Τραγωδία" και έχει πιο συναισθηματική χροιά και αυτό υποδηλώνεται από τη λέξη τραγωδία που από μόνης της είναι βαρύγδουπη.Το υπόλοιπο άρθρο απλώς παραθέτει το γεγονός και τις δηλώσεις των υπευθύνων και πολιτικών.Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως το άρθρο είναι ανυπόγραφο,καθώς και όλα τα άρθρα της κατηγορίας "Κόσμος", της εφημερίδας Τα Νέα.



 



Αντίθετα ο τίτλος του ξένου Μέσου είναι "Pakistan plane crash kills 127 people",ο οποίος χωρίς επίθετα και χαρακτηρισμούς ,περιγράφει το γεγονός και την είδηση στον αναγνώστη. Συγκεκριμένα, το άρθρο είναι ενυπόγραφο από τον Jon Boone, ανταποκριτή εδώ και τέσσερα χρόνια στο Αφγανιστάν για την Guardian. Παρουσιάζει Live ειδήσεις για κανάλια όπως είναι το France 24 και το Sky news. Επίσης, έχει profile στο LinkedIn όπου και καταγράφεται το προσωπικό του e-mail και τηλέφωνο για άμεση επικοινωνία.
Όσον αφορά στο άρθρο του, γίνεται μία καταγραφή των γεγονότων και παρατίθενται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του δυστυχήματος  χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται επίθετα που θα επιβάρυναν την ψυχολογία του αναγνώστη. Φυσικά, προκαλούνται συναισθήματα όπως θλίψη και απόγνωση αλλά κυρίως συμπόνια για τους συγγενής των θυμάτων. Χαρακτηριστικό του άρθρου αποτελούν οι καταθέσεις αυτών στους δημοσιογράφους καθώς νιώθουν συντετριμμένοι που έχασαν κοντινά τους πρόσωπα.  Επίσης, χωρίς να παίρνει μέρος ο αρθρογράφος, κάνει μία μικρή ιστορική αναδρομή για την Bhoja Airlines η οποία έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα. 



Όσον αφορά για το πιο από τα δύο άρθρα θα επιλέγαμε, αυτό είναι το αγγλικό άρθρο. Η εφημερίδα “the Guardian» όπως προαναφέρθηκε,  έχει φροντίσει να μας παραθέσει όχι μόνο τα γεγονότα του ατυχήματος αλλά και τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι συγγενείς των θυμάτων αλλά και δηλώσεις από εξέχοντα πρόσωπα, της χώρας του Πακιστάν ενώ ακόμα μας παρέχει και περεταίρω πληροφορίες για την αεροπορική εταιρεία.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως δεν βρήκαμε κάποια πολιτική σκοπιά σε κανένα από τα δύο άρθρα, άλλωστε το γεγονός είναι τέτοιο που δύσκολα αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο.


No comments:

Post a Comment