Tuesday, February 15, 2011

BP ENERGY MIX

TEΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ-
ΓΟΥΡΝΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΛΙΚΗ
ΣΕΡΕΜΕΤΗ- ΒΟΥΤΣΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΨΗΛΟΓΙΑΝΝΗ ΗΒΗ



ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η ΒΡ OIL είναι μια παγκόσμια εταιρεία πετρελαίου με έδρα το Λονδίνο. Aποτελεί την 3η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας και 4η σε κέρδη παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται κυρίως σε περισσότερες από 80 χώρες, παράγοντας περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και έχει 22.400 πρατήρια καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία "BP" προέρχεται από τα αρχικά του πρώην νομικού συμβούλου της εταιρείας , British Petroleum.
Η British Petroleum συγχωνεύθηκε με την Amoco(πρώην Standard Oil of Indiana) τον Δεκέμβριο του 1998,για να γίνει BP Amoco plc. Τον Απρίλιο του 2004, η BP αποφάσισε να μεταφέρει περισσότερες από τις επιχειρήσεις πετροχημικών της σε μια ξεχωριστή οντότητα με την επωνυμία Innovene εντός του ομίλου ΒΡ. Ακόμη, ενώθηκε με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων και καυσίμων , για να παρουσιάσουν μια αναφορά μείζονος σημασίας σε θέματα μεταφορών, την Mobility 2030, για το World Business Council for Sustainable Development.Είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Γερμανία που ανέμειξε ένα βιοσυστατικό με diesel καύσιμα, αυξάνοντας έτσι κατά 5% την κράμβη μεθυλικού αιθέρα (RME)στο diesel σε τέσσερα διυλιστήρια. Συμβατικά βίο-καύσιμα αυτού του είδους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ΒΡ συνεχώς προηγείται και διαθέτει στην αγορά καθαρότερα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης-αμόλυβδα καύσιμα) που επιφέρουν ουσιαστική μείωση στην εκπομπή ρύπων. Η στρατηγική της γύρω από τα καθαρότερα προϊόντα περιλαμβάνει την προμήθεια καθαρότερων καυσίμων σε περισσότερες από 70 από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια του 2004 συνέχισε τον εφοδιασμό των καυσίμων Ultimate (κυκλοφόρησαν το 2003) που προσφέρουν σημαντική μείωση εκπομπών ρύπων. Το καύσιμο Ultimate diesel είναι πλέον διαθέσιμο σε Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Πολωνία. Αυτό έχει δώσει στους πελάτες του diesel την επιλογή, για πρώτη φορά, να χρησιμοποιήσουν ένα προηγμένο καύσιμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εφοδιάζει σταθμούς ανεφοδιασμών για οχήματα που κατασκευάζονται από τις εταιρείες Daimler Chrysler και Ford στις πόλεις Καλιφόρνια, Μίσιγκαν και Φλόριντα. Επιπλέον, παρέχει υποδομή ανεφοδιασμού υδρογόνου στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και το Πόρτο και τεχνική εξειδίκευση για υποστήριξη πελατών στην Στουτγάρδη και το Αμβούργο.
Η BP έχει εμπλακεί σε μια σειρά από περιβαλλοντικά σφάλματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας της με πιο πρόσφατη αυτή στον κόλπο του Μεξικού.
Στόχος της μέχρι το 2012 είναι το 50% των πρατηρίων να διακινεί καθαρά καύσιμα με μηδενική περιεκτικότητα σε θείο. Επίσης, υγιεινή, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην υπάρξει κανένα ατύχημα - καμία βλάβη σε ανθρώπους - καμία ζημιά στο περιβάλλον. Τέλος, βασικό στόχο της αποτελεί η κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών παγκοσμίως, μέσω ασφαλών, αποτελεσματικών και οικολογικών μεθόδων.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Είναι το καύσιμο που προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες μείωσης, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος - και όλα αυτά με τη χρήση τεχνολογίας που είναι διαθέσιμη σήμερα. Το χαμηλό κόστος, επέτρεψε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του 20ου αιώνα. Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, ανταποκρίνεται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας που έχει γίνει ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο. Με σωστή χρήση, το φυσικό αέριο μπορεί να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες ανάγκες ενέργειας στις δεκαετίες που έρχονται.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, τα γνωστά αποθέματα σήμερα θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλα 40 χρόνια αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα χρήσης. Η BP πειραματίζεται με νέες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων νέων ανατροπών σε ήδη δοκιμασμένες τεχνικές, όπως:
 Διάρρηξη στα βράχια
 διαδικασία LoSal
 Ένεση CO2 σε γεωτρήσεις
 με τη χρήση μικροοργανισμών με μεθόδους DuPont και την Ενεργειακή Biosciences Institute
Η Αμερική βιώνει μια αναγέννηση στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου. Μόλις 4 ή 5 χρόνια, χρειάζεται η βιομηχανία ώστε η εισαγωγή του φυσικού αερίου να καλύψει υφιστάμενες ανάγκες της χώρας. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,9 bcfd, λαμβάνοντας ωστόσο ένα σημαντικό χτύπημα από τους τυφώνες Gustav και Ike. Χωρίς τις διαταραχές, η αύξηση της παραγωγής θα ήταν πλησιέστερα στο 5 bcfd το οποίο ανέρχεται σε μόλις κάτω από 10% σε ετήσια βάση. Συνολικά , η ΒP θα μπορούσε να συμβάλει σε περισσότερο από 4.000 TCF στις πηγές φυσικού αερίου μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της BP της Παγκόσμιας Ενέργειας ,το 2008, τα αποθέματα φυσικού αερίου έφθασαν πάνω από 6.500 TCF, ή 1,2 τρισεκατομμύρια βαρέλια, με αρκετά αποθέματα ώστε να είναι σε θέση να παράξει το ισοδύναμο της κατανάλωσης για 60 χρόνια ακόμη στους σημερινούς ρυθμούς.
Το φυσικό αέριο είναι πολύ αποτελεσματικό, γρήγορο και σχετικά φθηνό να το αντλήσουμε. Μπορούμε να παράσχουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό μέχρι και 60%.Κατέχει την πιο καθαρή καύση, καθώς οι γεννήτριες φυσικού αερίου μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν πιο εύκολα από εργοστάσια που καίνε άνθρακα. Μπορεί επίσης να επεκταθεί με λιγότερες πολιτικές αντιρρήσεις από εκείνες που πάντα αντιμετωπίζει ο άνθρακας. Επιπλέον είναι το πιο ευέλικτο. Το φυσικό αέριο είναι μοναδικό στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και είναι άφθονο – πιο άφθονο από το πετρέλαιο.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΒΡ δημιούργησε την εταιρεία BPAE (alternative energy) τον Νοέμβριο του 2005, με σκοπό την μελέτη και δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε συνεργασία με Clipper υπάρχουν αιολικές Φάρμες σε 22 Αμερικάνικες πολιτείες οι οποίες μπορούν να παράξουν 15000 MW. Στην προσπάθεια αποκόμισης εταιρικού πλεονεκτήματος, συνεργάζεται με ειδικές εταιρείες, ώστε να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα , την κατεύθυνση , την θερμοκρασία και την πίεση των ανέμων. Επίσης συνεργάζεται με μετεωρολογικές εταιρείες για να αναπτύξει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα στην κατανόηση και πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών.
Από το 2005 έχει κατασκευαστεί από το μηδέν εταιρεία αιολικής ενέργειας στην Αμερική που παράγει ετησίως 1200 MW, τα οποία είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν την πόλη της Washington. Το 2009 ξεκίνησε η κατασκευή αιολικής φάρμας στην Ινδιανάπολη, η οποία ολοκληρώνεται πρόσφατα και έχει την ικανότητα να τροφοδοτήσει 60,000 νοικοκυριά. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη Onshore projects (Σε στεριά) σε Αμερική , Ινδία και Κίνα και Offshore projects (σε θάλασσα) σε ΒΔ Ευρώπη. Στις 4 Νοεμβρίου 2010 ολοκληρώνεται η νέα Αιολική φάρμα στο Idaho η οποία μπορεί να παράγει 124.5 MW και να ηλεκτροδοτεί 34,000 σπίτια.
Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι ως το 2012 η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας να έχει αναπτυχθεί κατά 150 και να γίνει ηλεκτροδότηση 6 εκατομμυρίων σπιτιών μόνο μέσω της αιολικής ενέργειας. Ακόμη, να παράγουν 500-700 MW αιολικής ενέργειας από όλες της φάρμες παραγωγής στον κόσμο ετησίως. H BP έχει βρει τις τοποθεσίες όπου μπορεί να γίνει συγκομιδή αιολικής ενέργειας. Έχει τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε πάρα πολλές χώρες και κάνει συνεχώς έρευνα για να προβλέψει καιρικές συνθήκες και περιοχές με υψηλή δραστηριότητα. Τέλος,αναπτύσσει συνεχώς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις αιολικές φάρμες.
Το ερώτημα είναι… Πού πάει όλη αυτή η ενέργεια και γιατί όλα αυτά τα έξοδα σε κάτι που δεν πωλείτε στην αγορά?

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΒΡ Solar παράγει ηλιακή ενέργεια εδώ και 35 χρόνια και έχει εγκαταστάσεις σε παραπάνω από 160 χώρες στο κόσμο. Οι πωλήσεις των συστημάτων της αυξήθηκαν το 2009 κατά 25%.Η Solar business παρέχει ηλιακά συστήματα σε ολόκληρο το κόσμο, επικεντρωμένη σε αγορές όπου η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται γρήγορα και ταυτόχρονα ενθαρρύνεται από τη πολιτεία. Μέχρι σήμερα τα φωτοβολταικα της ΒΡ Solar που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως θα αντισταθμίσουν περισσότερους από 14 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής τους.
Η BP Solar είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει μονάδες κατασκευής σε: Κίνα, Ινδία και στις ΗΠΑ. Επενδύει περισσότερα από $10M ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Κάθε φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο αγοράζει ένα ηλεκτρικό σύστημα, η εταιρεία δωρίζει ένα αντίστοιχης ποιότητας σύστημα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στο Λος Άντζελες και την Καλιφόρνια . Ακόμη επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες ηλιακές αγορές όπως σε Κίνα και χώρες Μέσης Ανατολής. Περίπου 32ΜW έχουν δοθεί από το Broahaven National Laboratory (BNL), αγορασθεί από το Long Island Power Authority ( LIDA) και στη συνέχεια έχουν εξελιχθεί από τη BP Solar. Aυτό το μεγάλης κλίμακας project ηλιακής ενέργειας θα παρέχει αρκετή ενέργεια ώστε να είναι δυνατόν να διατηρηθούν πάνω από 4.500 νοικοκυριά με σκοπό την αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο αυτό θα ξεκινήσει στα μέσα του 2011 .

No comments:

Post a Comment