Wednesday, February 16, 2011

FACEBOOK

ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ-
ΓΟΥΡΝΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΛΙΚΗ
ΣΕΡΕΜΕΤΗ-ΒΟΥΤΣΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΨΗΛΟΓΙΑΝΝΗ ΗΒΗ

Mark Zuckerberg.Η ιστορία του,το facebook,η ταινία,οι διαμάχες.


Τι υπήρχε στο μυαλό του 25χρονου απόφοιτου του Harvard, όταν αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο του Internet και τον τρόπο που επικοινωνούμε;
Ο Mark Elliot Zuckerberg είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος του traffic στον παγκόσμιο ιστό και μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να θεωρείται από τις πιο πετυχημένες προσωπικότητες που «έμπλεξαν» ποτέ με αυτό τον τομέα.
Γεννημένος στις 14 Μαΐου του 1984, ο Zuckerberg μαζί με τους Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin και Chris Hughes δημιούργησαν την πιο δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ενώ φοιτούσαν ακόμη στο Harvard. Είναι χαρακτηριστική η επιτυχία του Facebook, που το περιοδικό Time τον κατέταξε στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2008, ενώ στις αρχές του 2010 αναδείχτηκε ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος με περιουσία που ξεπερνάει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Zuckerberg γεννήθηκε στο White Plains της Νέας Υόρκης, πόλη στην οποία μεγάλωσε και άρχισε να τον εμπνέει να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Το χόμπι του ξεκίνησε να δημιουργεί προγράμματα-εργαλεία και παιχνίδια για υπολογιστές και έκανε το πέρασμά του από το λύκειο του Ardsley πριν μπει στην Phillips Exeter Academy.
Τα πρώτα του «έργα» ήταν ένα πρόγραμμα που βοηθούσε την επικοινωνία των υπαλλήλων στο γραφείο του πατέρα του, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε μια δική του έκδοση του παιχνιδιού Risk και ένα μουσικό παιχνίδι με την ονομασία Synapse, το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να αντιλαμβάνεται τα ακούσματα του χρήστη. Όπως ήταν λογικό, μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft προσπάθησαν να τον προσλάβουν και να εξαγοράσουν ορισμένα από τα πρώτα δείγματα γραφής του, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να πάρει άλλο δρόμο και να μπει στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

To Facebook άνοιξε τις δικτυακές του πύλες στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, βασιζόμενο σε μία ιδέα που είχε από την εποχή που βρισκόταν στην Phillipis Exeter Academy, να περάσει δηλαδή σε ηλεκτρονική μορφή το ετήσιο άλμπουμ των αποφοίτων που κυκλοφορούσε σε βιβλίο. Στην αρχή το Facebook απευθυνόταν μόνο σε ανθρώπους που πέρασαν από το Harvard, ενώ στη συνέχεια ο Zuckerberg αποφάσισε να το μοιράσει και σε άλλα σχολεία και Πανεπιστήμια, όπως αυτά του Stanford, Yale, Cornell, Columbia και Dartmouth .

Με το πέρας ενός μέρος των σπουδών του, μετακόμισε στην Καλιφόρνια με ορισμένους φίλους, όπου και νοίκιασε ένα σπίτι για να δημιουργήσει το πρώτο του γραφείο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίδρυσε την εταιρία που θα λειτουργούσε το Facebook και όλα τα άλλα άρχισαν να έρχονται στη συνέχεια.
Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2006 δημιουργεί στο Facebook το News Feed, όπου ο χρήστης μπορεί να δει το τι κάνουν οι φίλοι του, ενώ στις 24 Μαϊου του επόμενου χρόνου (2007), ο ίδιος καλεί προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα «τρέχουν» μέσα στο Facebook. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δηλώνουν ενδιαφέρον και αυτή τη στιγμή η δημοφιλής υπηρεσία μετράει πάνω από 800.000 developers, οι οποίοι ασχολούνται με «προϊόντα» και υπηρεσίες πάνω σε αυτή την πλατφόρμα.

Η πρώτη διαμάχη του ήρθε το 2004, όταν και κάποιοι συμφοιτητές του τον κατηγόρησαν ότι τους έκλεψε την ιδέα από την υπηρεσία ConnectU, την οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει με τη δική του βοήθεια. Η δίκη σταμάτησε το 2008, όταν και υπήρξε συμβιβασμός με την πληρωμή ενός ποσού που άγγιζε τα 65 εκατομμύρια δολάρια!

Στις 24 Οκτωβρίου του 2007, η εταιρία Facebook πουλάει το 1.6% των μετοχών της στη Microsoft έναντι 240 εκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας πρώτα αρνηθεί μία αντίστοιχη πρόταση από τη Google. Μέσα από διάφορες συμφωνίες, η υπηρεσία εμφανίζεται σε διάφορες πλατφόρμες (όπως το Xbox 360, το PlayStation 3 και το iPhone) και μέχρι τα τέλη του 2009, η εγκατεστημένη βάση χρηστών φτάνει τα 350 εκατομμύρια. Η «μαγεία» του Facebook αναμένεται να συνεχίσει να δημιουργεί περισσότερα κέρδη για τον ίδιο και την εταιρία του μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ εντός του 2010 παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες μία ταινία βασισμένη στη ζωή του, η οποία έχει το όνομα The Social Network.
Αντιδρασεις για την ταινια THE SOCIAL NETWORK.
Όπως και σε κάθε ταινία,ειδικά όταν παρουσιάζεται κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο στο κοινό, υπάρχουν οι «υπέρμαχοι» και οι «κατακριτές» της. Πολλοί που γνωρίζουν Mark Zuckerberg και την παρέα του είναι αναστατωμένοι για τις ανακρίβειες που υπήρξαν στο «The Social Network”. Ωστόσο, υπάρχουν και οι κριτικοί από την άλλη οι οποίοι αγάπησαν την εν λόγω ταινία και δεν δίστασαν να την προτείνουν για απονομές βραβείων oscar. Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεται να προβληματιστούμε για το ποιά από τις δύο αυτές σειρές αντιδράσεων μας βρίσκεται πιο κοντά στην λογική…

Ζούμε στη μέση μιας κοινωνικής επανάστασης και αυτή η ταινία αντιπροσωπεύει την προσπάθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης να κατανοήσoυν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους.

Αρχικά, Το Social Network βρίθει ανακριβειών, σύμφωνα με αυτούς που είναι κοντά στις προσωπικότητες και τις εταιρείες. Ο David Kirkpatrick, συντάκτης του αντιπροσωπευτικού βιβλίου για την εταιρεία του Zuckerberg, κάνει ένα μεγάλο έργο. Συνοψίζει τις μεγάλες ανακρίβειες που διέπουν το σύνολο της ταινίας σε σχολιασμό του.

Η ανταπόκριση των δημιουργών ταινίας είναι ότι: “Δεν πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ και δεν προορίζεται να είναι ακριβή σε όλες τις διαστάσεις. Η διασκέδαση πρέπει να εξυπηρετείται πρώτα και κύρια.” Ωστόσο, δεδομένου ότι η ταινία φιλοδοξεί να είναι για πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικά ιστορικά γεγονότα, το ζητούμενο θα ήταν η ακριβής εξιστόρηση του τι συνέβη σε κάθε ένα από τους κύριους χαρακτήρες. Στην πραγματικότητα, κανένας από τους βασικούς συντελεστές στην παραγωγή της ταινίας δεν έχει γνωρίσει Mark Zuckerberg,ή το θέμα της ταινίας ενώ ούτε ο Διευθυντής ούτε ο σεναριογράφος έχει έρθει ποτέ σε επαφή με την δημιουργία του Zuckerberg,facebook.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι «φανατικοι» της ταινίας.Εκείνοι που την λάτρεψαν από την πρώτη της προβολή. Ο κριτικός ταινιών
Roger Ebert την αποκάλεσε ως «η ταινία της χρονιάς ... μέχρι στιγμής" ενώ ο David Denby δίνει μια εκστατική κριτική αποκαλώντας την "έξοχα διασκεδαστική."
Και η αλήθεια είναι αυτή. Πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία. Το ενδιαφέρον της ξεκινάει από την φυσιογνωμία του Zuckerberg, την ελπίδα της επιτυχίας βασισμένη στην εξυπνάδα,την εφευρετικότητα και την λογική. Ο κάθε νέος θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από μια τέτοια προσωπικότητα που πίστεψε ότι θα πετύχει και τελικά το έκανε πραγματικότητα. Ο υπέροχος διάλογος, η ζωντάνια της εικόνας, οι γρήγοροι ρυθμοί αρχικά ενθουσιάζουν τον θεατή. Οπτικά δεσμεύει και κρατά την προσοχή. Η μουσική ενισχύει σε στιγμές την δραματική πλοκή της ταινίας ενώ η κατασκευή της είναι πετυχημένη και συνάμα άκρως διασκεδαστική. Ας μην αναλωθούμε στην ακρίβεια,στα ονόματα,στις χρηματικές διαμάχες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ταινία που κρατά τον θεατή σε εγρήγορση μέχρι το ταλευταίο της λεπτό και δεν θα έπρεπε να την χάσει κανείς. Άξια θα μπορούσαν να της ανήκουν τα βραβεία για τα οποία προτάθηκε.

No comments:

Post a Comment