Tuesday, February 15, 2011

Σύστημα χειρισμού της BP


Το σύστημα διαχείρισης και χειρισμού της BP είναι σχεδιασμένο να βοηθά και να σχεδιάζει την επιχειρηματική υπευθυνότητα .Αντικατροπτίζει την στήριξη της εταιρείας για τα παγκόσμια στάνταρς ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαχείριση της Bp αποτελείται από τα εξής σχήματα .

* Το συμβούλιο της bp που είναι υπεύθυνο για τις κατεύθυντηριες κινήσεις και τν επίβλεψη της εταιρείας .Οργανώνει τις επιχειρηματικές προκλήσεις καθώς και τη δομή των διαδικασιών που διαξάγει η εταιρεία.(MANAGING THE BUSINESS).

* Επιπλέον το συμβούλιο της Βp ασχολείται με τις θέσεις και τις λειτουργίες της εταιρείας σχετικά με το περιβάλλον.Με στόχο και προτεραιότητα την ασφάλεια για το περιβάλλον όσο και των εργαζομένων στην εταιρεία.(CONTROL ENVIRONMENT)

* (GROUP RISKS)Αναλαμβάνουν την μελέτη των επιχειρηματικών κινδύνων της εταιρείας και της αποτελεσματικότητας των κινήσεων της.

* (PEOPLE MANAGEMENT) Φροντίζει για τον επιτυχή διάλογο με το κοινό και τη διάχυση πληροφοριών που μπορούν να τους βοηθήσουν.

OPERATING MANAGEMENT SYSTEM….:Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη θεμέλιο λίθο της προσσέγγισης μιας επιτυχούς και ασφαλούς κίνησης της bp.

Η OMS βασίζεται κυρίως στα εξής στοιχεία :1) development phase 2) pilot phase 3) completed implementation 4)planned implementation.

HUMAN RIGHTS: Η BP είναι αφοσιωμένη στο να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση πάντα με το παγκόσμιο σύτστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

DIALOGUE AND ENGAGEMENTBP ακούει και μιλάει με το κοινό –δεσμεύεται για την πρόοδο και την βελτίωση της εταιρείας .Αυτός ο διπλός two-way διάλογος μεταξύ της εταιρείας με το κοινό ,των διάφορων κοινοτήτων ,των πελατών ,των εργαζομένων ,των εφοδιαστών ,της κυβέρνησης –αποτελεί πάγια τακτική της εταιρείας .

Τέλος θα μιλήσουμε για το security and continuity που αφορά όχι μόνο την ασφάλεια για το περιβάλλον αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα σε αυτή.


Bp and sustainability

Να λειτουργεί σαν ομάδα.

Προϊόντα που θα συναντούν τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας.

Συμβολή σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών και των κοινοτήτων.

Τι δηλώνει ο Hayward σε συνέντευξή του που συζητά θέματα για το περιβάλλον και την κοινωνία:

1. Προτεραιότητες για το μέλλον της ενέργειας: Θα αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές προκλήσεις μέσω διαφορετικότητας, ανταγωνισμού, παραγωγής-διανομής και αποτελεσματικότητας.

2. Μέλλον εταιριών πετρελαίου: Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο χρήσης του ενεργειακού μείγματος. Να υπάρξει μία πλειοψηφική στροφή προς τους υδρογονάνθρακες γιατί οι πηγές θα έχουν έλλειψη.

3. Τι κάνει η BP: Η πρόοδός μας στην υποθαλάσσια εξερεύνηση είναι ένα καλό παράδειγμα (αντίφαση σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα). Μιλάει και για την ανακάλυψη στον Κόλπο του Μεξικού «Τώρα αρχίζουμε να χαρτογραφούμε το γεωγραφικό στρώμα κα να το μελετάμε» - η άγνοια και η αδιαφορία έφερε τις συνέπειες που όλοι ξέρουμε.

4. Ανησυχία ατόμων/Απάντηση BP: Η συνεργαζόμενη εταιρεία θα συμβάλει σημαντικά για την ενεργειακή ασφάλεια της Β. Αμερικής. Υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και μείωση εκπομπής αερίων. Ακολουθούμε μία καθημερινή κοινωνική και περιβαλλοντική πρακτική, διαχείριση υδάτων, γης και σχέσεις με την κοινότητα.

5. Κλιματική αλλαγή: Οι κυβερνήσεις επιθυμούν να θέσουν κάποιους στόχους για μείωση εκπομπών καυσίμων και η BP ανταποκρίνεται με επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και στη χαμηλή ενέργεια του άνθρακα. Παραδέχεται, ότι η BP για πολύ καιρό έχει ασπαστεί μία προληπτική προσέγγιση για την κλιματική αλλαγή. Να θεσπιστεί νομοθεσία και να τεθούν πρόστιμα στις εκπομπές CO2 γιατί όλες είναι ίδιες ανεξάρτητα από το είδος τους. Οι διεθνείς αγορές και οι μηχανισμοί πρέπει να υποστηρίξουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που θα μειώσουν τις εκπομπές.

6. BP και κλιματική αλλαγή: Υποστηρίζει την οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2. Προωθεί το φυσικό αέριο (αποτελεσματικό, ευέλικτο και άφθονο) και την εξέλιξη της τεχνολογίας επιχειρήσεων/επενδυτών για μείωση αποτυπώματος άνθρακα. Επενδύει σε επιχειρήσεις με χαμηλές εκπομπές.

7. Ασφάλεια: Μέθοδοι λειτουργικού συστήματος διαχείρισης για αποφυγή ρίσκων και βελτίωση. Φέρεται ως ασφαλής, υπεύθυνη κα υψηλής απόδοσης. Αναφέρεται και στους 16 θανάτους του 2009 (ερευνούν τι πραγματικά συνέβη).

8. People agenda: Οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις με τα κατάλληλα προσόντα. Εκτενή προγράμματα για την κατασκευή επαγγελματικών ικανοτήτων. Ο Hayward είναι αποφασισμένος να κάνει μία αξιοκρατία που θα λογοδοτεί στις κοινότητες που εργάζεται. Να γίνει ένα μέρος που όλοι θα αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

9. Οικουμενικό σύμφωνο: Προέρχονται οι αρχές για την κοινωνική ευθύνη. Το θέμα, λέει, δεν είναι να γίνει η BP αρχηγός σε ό,τι κάνει αλλά και στο πως το κάνει. Το ΠΩΣ είναι σημαντικό για την εμπιστοσύνη και την υπευθυνότητα που οδηγούν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Το 8 και το 9 κατέρρευσαν με τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο το Μεξικού.

Η BP σε αριθμούς:

Ασφάλεια: Βελτίωση το 2009. Μείωση ατυχημάτων, θανάτων και πετρελαιοκηλίδων. Στο διάγραμμα (ασφάλεια- συχνότητα ατυχημάτων) είναι πιο χαμηλά από παρόμοιες εταιρείες.

Περιβάλλον: Βελτίωση στα διυλιστήρια των Η.Π.Α. γιατί υπάρχει μείωση εκπομπής αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Άνθρωποι: 65 % ικανοποίηση εργαζομένων (αύξηση κατά 6% του επιπέδου εμπιστοσύνης και σεβασμού στο management της BP και στην απόδοσή του) και δείχνουν υποστήριξη προς την κατεύθυνση της στρατηγικής της BP. Βλέπουμε να δίνεται βήμα στον άνθρωπο γιατί ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να συνεισφέρουν με ιδέες.

Απόδοση: Αύξηση παραγωγής κατά 4%. Στο διάγραμμα η BP πάνω από Shell, Total, Chevron και Exxon Mobil.

Ειδική στήλη για πρόστιμα και παραβιάσεις όπως καθορίστηκαν από την Health and Safety Executive.


Οι αξίες μας – Τι τραγική ειρωνεία!:

Θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο οργανισμός με τη δύναμη για την πρόοδο. Να κάνει τη διαφορά. Με το oil spill πήγε30-40 χρόνια πίσω παρά μπροστά.

Προοδευτική: Αμοιβαίο πλεονέκτημα και οικοδόμηση παραγωγικών σχέσεων.

Υπεύθυνη: δεσμεύεται απέναντι στην ασφάλεια και την ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται. Σκοπός της είναι να μη βλάψει τους κατοίκους, να αποφύγει τα ατυχήματα και την οικολογική καταστροφή.

Καινοτόμος: Αποσκοπεί στις καινοτομίες του αύριο μέσω ανθρώπων και τεχνολογίας.

Κατευθυνόμενη από τις επιδόσεις: Τήρηση υποσχέσεων μέσω ασφαλών και αξιόπιστων πράξεων.

Η στρατηγική μας – Να αποκτηθεί αξία με τρόπο προσιτό, ασφαλή και που δε βλάπτει το περιβάλλον :

Εξερεύνηση και παραγωγή: Με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Διύλιση και Αγορές: Εμπλουτισμός χαρτοφύλακα με ποιότητα.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Υποβολή εκθέσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας της η BP παραθέτει σε μία εκτενή ενότητα τη διαδικασία υποβολής και διασφάλισης εκθέσεων (προσέγγιση, αρχές / δικαιώματα εργαζομένων Ο.Η.Ε., τα πρότυπα που ακολουθούν οι εκθέσεις, σειρά δεικτών που καλύπτουν όλες τις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: στρατηγική, κυβέρνηση, οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία).

Case studies: Έχει ανεβάσει μελέτες περίπτωσης σχετικές με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της:

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Αλλαγή νοοτροπίας για την ασφάλεια.

Περιβάλλον: Προστασία ευαίσθητων περιοχών και συνετή διαχείριση αποβλήτων.

Οι άνθρωποί μας: Υγεία και καλή φυσική κατάσταση.

Ανάπτυξη και κοινότητες: Κίνα, εκπαίδευση και Ινδία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ:

Τον Απρίλιο του 2010 μια τεράστια διαρροή πετρελαίου πραγματοποιήθηκε στον κόλπο του Μεξικό .Όπως όλα δείχνουν το περιστατικό αυτό δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε μια κατά εξακολούθηση αμέλεια της εταιρείας .Φαίνεται πως τα δοκιμαστικά test των ειδικών είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη ζημιά,χωρίς όμως να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.Μετά την διαρροή απο την πλατφόρμα της bp , η εταιρεία ξεκίνησε ενέργειες για την απάντληση του πετρελαίου κάτι που όμως δεν φαίνεται να σώζει την κατάσταση. Το σχέδιο άντλησης ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση , κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.Επιπλεόν η διαρροή ενός στοχείου όπως του πετρελαίου στο νερό είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και δύσκολα εξουδετερώσιμη καθώς απλώνεται και υπάρχει στα ύδατα ακόμα και μετά απο πολλά χρόνια.Γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν λόγο για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με συνέπειες και στην λειτουργία των οικοσυστημάτων τα επόμενα χρόνια.




Ομάδα 4 links: Αντωνίου Μαρίλεια
Θάνο Ινές
Μέντης Νεκτάριος

No comments:

Post a Comment