Εργασία των :
Σοφία Ζυγούμη,
Δέσποινα Μοσχονά &
Βασίλη-Ιωάννη Μούσκα
Το κοινωνικό προφίλ της Bp
Η Βp προσπαθεί να κάνει μια ουσιαστική διαφορά στις κοινωνίες όπου δρα μέσω αυθεντικών συνεργασιών, απ τις οποίες προκύπτουν αμοιβαία οφέλη.
ΣΤΟΧΟΣ
Ως μια επιχείρηση που επενδύει σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, η bp έχει επίδραση σε πολλές τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Στόχοι της είναι:
1) Εκτέλεση δραστηριοτήτων με υπευθυνότητα
2) Επενδύσεις έτσι ώστε να ωφεληθούν τόσο οι τοπικοί πληθυσμοί όσο και η bp
3) Κριτήριο επένδυσης: να υπάρχει ένα διαρκές αντίκτυπο έτσι ώστε οι τοπικές εταιρίες να επιτύχουν τα πρότυπα που απαιτούνται για να γίνουν προμηθευτές στη bp.
Πρόγραμμα
Ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν την τοπική οικονομία να συμβάλει στις επιχειρήσεις της bp
· Υποστήριξη της εκπαίδευσης και άλλων αναγκών της κοινότητας
· Μοιράζεται την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη με τις τοπικές κυβερνήσεις και χρησιμοποιώντας την επιρροή της εξασφαλίζει τους πόρους για τη στήριξη των κυβερνήσεων στις προσπάθειές της για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης με ηθικό και υπέυθυνο τρόπο.
Σε συμφωνία με τον Κώδικα Δεοντολογίας, σε όλες τις σχέσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις, κοινότητες, οργανισμούς, κλπ η bp έχει δεσμευτεί για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την υποστήριξη για την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Πιο συγκεκριμένα
Στο Τρινιντάντ, το Τομπάγκο και το Αζερμπαιτζάν η bp ανέλαβε τη δημιουργία νέας βιομηχανίας σε κατασκευαστικές υπεράκτιες εξέδρες φυσικού αερίου. Επίσης την τελευταία δεκαετία η bp σχημάτισε κοινοπραξίες για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την απασχόληση και την κατάρτιση του τοπικού πληθυσμού.
*Οι πληροφορίες στη σελίδα της bp αποτελούν μέρος απ’ τις πληροφορίες που επανεξετάστηκαν και υποβλήθηκαν από την αναφορά της Ernst & Young.
Η εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη bp καθώς αποτελεί το δρόμο προς την κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Στη Γερμανία η bp διεξήγαγε τον διαγωνισμό “Klima&Co” προκαλώντας τους μαθητές να βρουν τρόπους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα σχολεία τους. Η δημοσίευση των στοιχείων έδειξε ότι το 70% των σχολείων καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από άλλα δημοτικά κτίρια. Το σχολείο του μαθητή που κέρδισε το διαγωνισμό, βραβεύτηκε με 50.000€ για να εφαρμόσει το οικολογικό σχέδιο των μαθητών –νέα περίπτερα ποδηλάτων και νέα κυκλική διαδρομή για το σχολείο.
Στην Κίνα η ΒΡ ενίσχυσε τους εκπαιδευτικούς με επενδύσεις που απέφεραν βελτίωση της διδασκαλίας και της έρευνας, καθώς και πρόσληψη νέων υπαλλήλων και καθηγητών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχε ενθαρρυντική διαδραστική μάθηση καθώς και αύξηση πρακτικών ασκήσεων έτσι ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν για την επιστήμη. Επίσης η bp δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της υγείας και ως μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Επιχειρήσεων δεσμεύεται ως προς την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
Η BP στηρίζει το θεσμό της διαφάνειας το οποίο συνδέεται με το επίπεδο πληροφόρησης. Το κοινό δηλαδή μπορεί να έχει πρόσβαση όσον αφορά τις δραστηριότητες των εταιρειών ενέργειας.
Είναι αλήθεια πως στο facebook απαντώνται ερωτήσεις πολιτών αλλά οι ερωτήσεις αυτές έχουν καθαρά τεχνικό περιεχόμενο του τύπου: πόσο θα διαρκέσει ο καθαρισμός, αν θα είναι επιβλαβής για διάφορους οργανισμούς κλπ. Δεν γίνεται δηλαδή λόγος για τα αίτια πρόκλησης της πετρελαιοκηλίδας και τους ιθύνοντές της.
Από τα 25.000 άτομα που εργάζονται καθημερινά στον Κόλπο, τα 21.000 έχουν προσληφθεί είτε άμεσα από τη bp είτε μέσω εργολάβων που υπέγραψαν χρυσά συμβόλαια με τον πετρελαϊκό κολοσσό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους. Ένας ολόκληρος στρατός από εργάτες, ειδικούς σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διαρροές, πάσης φύσεως καθαρισμούς, δικηγόρους, ιδιοκτήτες όλων των ειδών πλεούμενων κλπ. Στόχος είναι το πετρέλαιο να μη φτάσει εκεί όπου μπορεί να γίνει ορατό δια γυμνού οφθαλμού, δηλαδή στις ακτές των γύρω περιοχών.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Παρά το κατά κοινή ομολογία αψεγάδιαστο κοινωνικό προφίλ της bp μια έκρηξη στον κόλπο του Μεξικού έρχεται να διαταράξει την πεπατημένη. Στις 20 Απριλίου, την ημέρα που σημειώθηκε η έκρηξη στη μισθωμένη εξέδρα, το προσωπικό της ΒP δοκίμαζε μια γιγάντια τσιμεντένια βαλβίδα που είχε τοποθετηθεί στο βυθό στο σημείο της γεώτρησης. Μέσα στο φρεάτιο σχηματίστηκε τότε μια φυσαλίδα από μεθάνιο, η οποία διογκώθηκε, διέλυσε τη βαλβίδα και συνέχισε να ανεβαίνει προς την επιφάνεια μεγαλώνοντας συνεχώς σε όγκο, λόγω της πτώσης της πίεσης του νερού.
H φυσαλίδα αερίου εξερράγη όταν έφτασε στην εξέδρα και προκάλεσε μια σειρά εκρήξεων που οδήγησαν τελικά στη βύθισή της και στη συνεχή διαρροή πετρελαίου από τον πυθμένα. Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα του ατυχήματος στελέχη της bp βρίσκονταν στην πλατφόρμα και γιόρταζαν για την απρόσκοπτη πορεία των εργασιών. Το πρόγραμμα είχε ολοκληρώσει τη φάση εξερεύνησης του πετρελαϊκού πεδίου και ετοιμαζόταν να περάσει στη φάση εμπορικής εκμετάλλευσης. Η πρόκληση αυτού του φαινομένου, καθώς και η μετέπειτα πολιτική αδράνειας και καθυστερημένης λήψης μέτρων με συνέπεια την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας δεν αποτελεί απλά ένα μελανό σημείο στη χρυσή πορεία της bp,καθώς θα επηρεάζει τόσο την τωρινή εικόνα της όσο και την υστεροφημία της, αλλά μια κοστοβόρα ενέργεια για τους κατοίκους που ζουν και εργάζονται στο Κόλπο του Μεξικού.
H φυσαλίδα αερίου εξερράγη όταν έφτασε στην εξέδρα και προκάλεσε μια σειρά εκρήξεων που οδήγησαν τελικά στη βύθισή της και στη συνεχή διαρροή πετρελαίου από τον πυθμένα. Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα του ατυχήματος στελέχη της bp βρίσκονταν στην πλατφόρμα και γιόρταζαν για την απρόσκοπτη πορεία των εργασιών. Το πρόγραμμα είχε ολοκληρώσει τη φάση εξερεύνησης του πετρελαϊκού πεδίου και ετοιμαζόταν να περάσει στη φάση εμπορικής εκμετάλλευσης. Η πρόκληση αυτού του φαινομένου, καθώς και η μετέπειτα πολιτική αδράνειας και καθυστερημένης λήψης μέτρων με συνέπεια την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας δεν αποτελεί απλά ένα μελανό σημείο στη χρυσή πορεία της bp,καθώς θα επηρεάζει τόσο την τωρινή εικόνα της όσο και την υστεροφημία της, αλλά μια κοστοβόρα ενέργεια για τους κατοίκους που ζουν και εργάζονται στο Κόλπο του Μεξικού.
Επιπτώσεις στην οικονομία
Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στο κόλπο του Μεξικού επηρέασε 43 κατοικήσιμες περιοχές που ανήκουν στη Λουιζιάνα, τον Μισισίπι, την Αλαμπάμα και την Φλόριντα. Οι συνέπειες της καταστροφής για τους ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα είναι τεράστιες. Η αλιεία είχε σταματήσει από τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή έως τη Βορειοδυτική Φλόριντα και τα αλιευτικά παρέμειναν αραγμένα σε μια περίοδο όπου τα αλιεύματα είναι πλούσια. Τα τελευταία χρόνια το κέρδος στον Κόλπο του Μεξικού από την αλιεία και από τον τουρισμό ήταν 3,5-4,5 δις το χρόνο. Αμέσως μετά το ‘ατύχημα όλα άλλαξαν δραματικά. Το νερό της θάλασσας μολύνθηκε και οι περισσότερα θαλασσινά όντα πέθαναν. Η αλιεία θεωρείται νεκρή πια στην περιοχή για κανείς δεν τολμά να φάει ψάρια.
Η περιβαλλοντική ζημία έχει καταστρέψει όλη την οικονομία. Μολονότι αρχικά είχε απαγορευτεί η αλιεία στο 37%των αμερικάνικων χωρικών υδάτων στον Κόλπο, σήμερα μόνο το 1% παραμένει «απαγορευμένη περιοχή» και αφορά την έκταση ακριβώς πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται το φρέαρ της πετρελαιοπηγής, όπως δήλωσε ο Έρικ Σουάμπ , ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αλιείας της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Οι εταιρείες ενοικίασης πλοίων και οι επαγγελματίες ψαράδες επλήγησαν άμεσα καθώς ακινητοποιήθηκαν επαγγελματικά από το πετρέλαιο που βγαίνει από την πετρελαιοπηγή και εξαπλώθηκε σε ακτίνα μεγαλύτερη των 160,93 km. Ως αποτέλεσμα η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει το ποσοστό της πολιτείας αγγίζοντας περίπου το 12%.
Οι κάτοικοι των παραλιών όλων των χωρών του Κόλπου που ζούσαν από την αλιεία και τον τουρισμό, αναζήτησαν δουλειά μόνο στα συνεργεία καθαρισμού της κηλίδας. Ένας ολόκληρος στρατός από εργάτες, ειδικούς σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, διαρροές, πάσης φύσεως καθαρισμούς, δικηγόρους, ιδιοκτήτες όλων των ειδών πλεούμενων, βρίσκεται επί τόπου.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο «La. Fishermen Abandon Fish to Set Oil Barriers» (έως 1.14 λεπτά) οι ψαράδες που επλήγησαν από την μόλυνση του Κόλπου προσλαμβάνονται από τη bp για να καθαρίσουν την περιοχή.
Η ζήτηση για εργατικά χέρια ήταν τόσο μεγάλη, ώστε είχαν διαπιστωθεί αρκετές απάτες από τους επιτήδειους. Η μεγαλύτερη όμως ήταν η λύση που σκέφτηκε η bp για να καθαρίσει τις ακτές από την πετρελαιοκηλίδα που είχε απλωθεί στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού∙ η ενοικίαση φυλακισμένων.
Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη, στις ακτές της Λουιζιάνα εμφανίστηκαν οι πρώτοι εργάτες που ανέλαβαν τον καθαρισμό των ακτών, φορώντας γιλέκα με φωσφορίζοντα γράμματα που έγραφαν «εργάτες- τρόφιμοι φυλακής». Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν στον καθαρισμό άνεργοι κάτοικοι της περιοχής. Η οργή των ντόπιων ήταν τέτοια που ο γραμματέας της διεύθυνσης που ελέγχει τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Λουιζιάνα, Τζέιμς Λε Μπλάνκ, συναντήθηκε με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο καθαρισμού και τους ζήτησε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φυλακισμένους και να προσλάβουν όσους ντόπιους έχουν μείνει άνεργοι. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν να εξαφανιστούν τα γιλέκα με τη σήμανση, όχι όμως και οι τρόφιμοι οι οποίοι συνέχιζαν να δουλεύουν.
Η ΒΡ από την πλευρά της δηλώνει άγνοια επί του θέματος, οι Αρχές επισήμως είχαν κάνει λόγο για 80 φυλακισμένους οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό υγροβιότοπων, ωστόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τα διάφορα ιδρύματα της Λουιζιάνα επιβεβαιώνουν πως στον καθαρισμό δουλεύουν πολλοί από τους φυλακισμένους. Σύμφωνα με τον νόμο της Πολιτείας της Λουιζιάνα επιτρέπεται στους φυλακισμένους κατά τα τρία τελευταία χρόνια της ποινής τους κι εφόσον έχουν επιδείξει κόσμια διαγωγή τα προηγούμενα χρόνια να εργάζονται εκτός φυλακής, είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η BP ή μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους φάρμες ή μικρές βιοτεχνίες. Στην περίπτωση της Bp, εφόσον δεν παραδέχτηκε ανοιχτά ποτέ πως χρησιμοποίησε φυλακισμένους, δεν είναι γνωστό κι αν τους πλήρωσε.
Μόνο έναν εργαζόμενο έχουν προσλάβει!
Αβέβαιο το μέλλον για όσους ζουν από τη θάλασσα.
Ο ομιλητής θεωρεί πως το ρήγμα στο κόλπο του Μεξικού θα είναι ο Κατρίνα του Ομπάμα. Στην Louisiana η οικονομία είναι αλληλένδετη. Όλοι στηρίζονται από όλους, κι από τη στιγμή που το 80% των κατοίκων ασχολείται με τη θάλασσα τότε κανείς δεν έχει χρήματα για να στηρίξει τους υπόλοιπους, ούτε καν την οικογένεια του. Οι άνθρωποι θα φτάσουν σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορέσουν αν συντηρήσουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να τα χάσουν.
Σύμφωνα με την προσωπική μαρτυρία της συνεντευξιαζόμενης, οι άνθρωποι στις περιοχές στο Κόλπο του Μεξικού γνωρίζουν μόνο από θάλασσα. Δεν έχουν μάθει κάτι άλλο στη ζωή τους και τώρα δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους φόρους τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτές οι αποκλειστικά αλιευτικές περιοχές θα αναγκαστούν να εισάγουν ψάρια από άλλες περιοχές.
Η πετρελαιοκηλίδα επηρεάζει και την Ελλάδα
Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. Από τις διάφορες περιοχές άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, ο κόλπος του Μεξικού είναι η πιο πλούσια, από την οποία αντλούνται 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που αντιστοιχούν στο 25% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ. Στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού λειτουργούν περίπου 4.000 πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, εκ των οποίων μόνο 15 αντλούν πετρέλαιο από βάθος άνω των 350 μέτρων όπως η πλατφόρμα Deep Water Horizon της Bp που λειτουργούσε σε βάθος 1.500m. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο κόλπος του Μεξικού πλήττεται πολύ συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα και τυφώνες με αποτέλεσμα οι πλατφόρμες να σταματούν την άντληση. Οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα είχαν βυθιστεί ή προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε πάνω από 200 πλατφόρμες. Από τα παραπάνω είναι προφανής η τεράστια αξία που έχει για την οικονομία των ΗΠΑ και για την αγορά ενέργειας ο κόλπος του Μεξικού.
Οι άμεσες συνέπειες του ατυχήματος της bp επιγραμματικά είναι: το εξάμηνο moratorioum για την μείωση της παραγωγής, η καθυστέρηση των προγραμμάτων άντλησης, η μείωση του παραγόμενου πετρελαίου, η άνοδος των ασφάλιστρων κινδύνου, η αυστηροποίηση των μέτρων ασφάλειας και η θέσπιση νέων κανονισμών με αποτέλεσμα την κατά 20% αύξηση του κόστους λειτουργίας και τα ακριβότερα κεφάλαια. Σε αριθμούς πως για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια το κόστος μόνο από το moratorium θα είναι 11 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της λιγότερης άντλησης και 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την απώλεια φόρων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζει κανείς το κόστος της απορρύπανσης, τις αποζημιώσεις , την επιβάρυνση της bp και τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν από την μείωση του τουρισμού και της αλιείας. Οι ΗΠΑ ήδη δέχτηκαν την σταδιακή αύξηση της τιμής του πετρελαίου κάτι το οποίο ήταν επόμενο να φτάσει και στην Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη προμηθεύεται πετρέλαιο από τον Κόλπο του Μεξικού. Είναι ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα εδώ και μήνες αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Η πετρελαιοκηλίδα πλήττει τον τουρισμό
Έως 400.000 θέσεις εργασίας της τουριστικής βιομηχανίας βρίσκονται σε κίνδυνο από την πετρελαιοκηλίδα της bp σύμφωνα με τον οργανισμό ταξιδιών των ΗΠΑ. Το εκτιμώμενο κόστος της κηλίδας ανέρχεται στα $22.7 δισεκατομμύρια και τουλάχιστον τρία χρόνια περιόδου αποκατάστασης βάσει μιας μελέτης από το Οικονομικό της Οξφόρδης σχετικά με τις συνέπειες των 25 μεγαλύτερων ανθρώπινων καταστροφών. Παρόλο που η κατάσταση για τα ξενοδοχεία, δεν είναι εντελώς απελπιστική, οι φρενήρεις ρυθμοί που συνήθως ξεκινούν το σαββατοκύριακο του εορτασμού της Ημέρας των Πεσόντων (30 Μαΐου) και διατηρούνται μέχρι τον Αύγουστο είναι εμφανές ότι δεν υπάρχουν για τις κοινότητες στην παραλία της Φλόριντα Panhandl.
Οι επισκέπτες στο Κόλπο του Μεξικού έχουν μειωθεί ριζικά. Ο τουρισμός έχει εξαφανιστεί, γιατί όπως είναι λογικό κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί πια αυτές τις περιοχές για διακοπές. Σχεδόν όλοι οι τουρίστες έχουν ακυρώσει τις διακοπές τους. Οι τουρίστες πιστεύουν πως ακόμα η θάλασσα δεν έχει καθαριστεί πλήρως και πως τα νερά δεν είναι ασφαλή. Στα ξενοδοχεία τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στεγάζουν τα μέλη των ομάδων καθαρισμού. Ο οικονομολόγος Mark Vitner πιστεύει πως μέσα στο 2011 θα χαθούν περισσότερες από 250.000 δουλειές σε σχέση με τη θάλασσα τον τουρισμό και την ενέργεια. Ο Craig Bielkiewicz, ψαράς από τη Λουιζιάνα δεν είχε πελάτη για μήνες. Έτσι αποφάσισε να κάνει αίτηση να κάνει μέλος του καθαρισμού αλλά χωρίς απάντηση.
Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό η πετρελαιοκηλίδα καθώς κλείνουν οι παραλίες και απειλούνται μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Κάτοικοι οι οποίοι καταρρέουν μπροστά στο φακό αντιμετωπίζοντας το αδιέξοδο και βλέποντας πως το μέλλον είναι αβέβαιο.
Επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων
Η πετρελαιοκηλίδα στο Κόλπο του Μεξικού αποτέλεσε πηγή κινδύνου και για τον άνθρωπο και όχι μόνο για το οικοσύστημα. Όπως ανέφεραν αμερικανοί ειδικοί σε θέματα υγείας, η ιατρική κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη για τις βραχυχρόνιες και για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Προγενέστερες διαρροές πετρελαίου έδειξαν ότι η επαφή με το πετρέλαιο και με άλλα χημικά μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι καθώς και να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους , κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες για έξι χρόνια μετά.
Βάσει μελετών από την καταστροφή του 1989 του Exxon Valdez και τις διαρροές στην Ισπανία, στην Κορέα και σε άλλες περιοχές, η Δρ. Σόλομον τόνισε βασικές ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων. Πρωταρχική ανησυχία είναι η ποιότητα του αέρα, καθώς όσο διέρρεε ακόμη το πετρέλαιο υπήρχε κίνδυνος ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνοι, κίνδυνος που άρχισε να μειώνεται όταν σταμάτησε η διαρροή.
Το πετρέλαιο δημιουργεί έναν πολύ επικίνδυνο αχνό ο οποίος μένει λίγο πιο πάνω από το νερό και από την ξηρά και είναι από τις χειρότερες αιτίες αναπνευστικών προβλημάτων για τους ανθρώπους που εργάζονται στον καθαρισμό του νερού. Οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να μάθουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προστατέψουν την υγεία τους. Καθώς ο αχνός μεταφέρεται με τον αέρα όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που μιλούν για ναυτία, εμετό, δυσκολίες αναπνοής, πονοκέφαλους και άλλα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο. Το δεύτερο σημείο ανησυχίας είναι η επαφή του πετρελαίου με το δέρμα καθώς όπως δήλωσε η ειδικός η μόλυνση των θαλασσινών αποτελεί ένα τρίτο σοβαρό πρόβλημα..
Τα προβλήματα υγείας σε αυτές τις περιοχές είναι τεράστια. Κινδυνεύουν κυρίως οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα. Κατά τους ντόπιους τα συχνά συμπτώματα είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, αναπνευστικά προβλήματα, τσούξιμο στα μάτια και ξηροί λαιμοί. Μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο. Το πετρέλαιο περιέχει διάφορες επικίνδυνες και τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα το benzene, ένα είδος καρκινώματος, επειδή έχει μορφή πιο βαριά από τον αέρα στέκεται πάνω στην επιφάνεια του νερού. Τέλος τα προβλήματα μπορεί να είναι και ψυχολογικά όπως άγχος, κατάθλιψη, και στρες που μπορούν να οδηγήσουν στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και σε οικογενειακά προβλήματα.
Ένα αφοπλιστικό βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων παρουσιάστηκε στο Netroots Nation στο Las Vegas το 2010. Είναι μια δουλειά από το καλύτερο και ίσως μοναδικό site που ασχολείται με την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ. Projectgulfimpact.com
Επιπλέον η περιοχή είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από τον τυφώνα Κατρίνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι επλήγησαν ξανά. Είναι μεγάλος λοιπόν ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων στους ψαράδες. Ο ερευνητής Steve Picou, από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ θα υπερβούν κατά πολύ τις αρνητικές επιπτώσεις που βίωσαν οι 30.000 κάτοικοι της Αλάσκα, όταν το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez είχε ρίξει εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου στο κόλπο Prince William το 1989. Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφή και μια «σημαντική μειοψηφία» των κατοίκων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε μεγαλύτερο βαθμό λοιπόν θα επηρεάσει τους κατοίκους στο Κόλπο του Μεξικού αφού εξαπλώθηκε σε περισσότερες κοινότητες.
Αξιωματούχοι από τη Λουιζιάνα ζήτησαν από ΒΡ να πληρώσει $10 εκατομμύρια για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και είναι η δεύτερη φορά που το κράτος ζητά χρήματα για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Ήταν επόμενο μια τόσο εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας να οδηγήσει σε κατάθλιψη, συζυγικά προβλήματα και κατάχρηση ουσιών, καθώς οι άνθρωποι απομονώνονται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας τους. Αξιωματούχοι των κοινωνικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι ήδη παρατηρείται αύξηση στην οικογενειακή βία, την παραμέληση των παιδιών και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν όταν μειώνονται τα χρήματα και το μέλλον είναι αβέβαιο. Χαρακτηριστική περίπτωση κατάθλιψης και αδιεξόδου ήταν αυτή του Άλεν Κρουζ, που τα τελευταία χρόνια ζούσε νοικιάζοντας ένα μικρό ψαράδικο σε τουρίστες, αλλά βλέποντας τη ζωή και την περιοχή του να καταστρέφονται, αυτοκτόνησε.
(Η ομιλία λαμβάνει χώρα στο gulf emergency summit)
Η πρώτη αντίδραση της ΒΡ ήταν πως η εταιρεία κάνει καλή δουλειά και είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση. Μετά από 60 ημέρες η ΒΡ δήλωσε πως πρέπει να μειώσει τα κόστη. Εκεί που οι άνθρωποι βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση τους, η εταιρεία γύρισε την πλάτη σε κάτι για το οποίο ευθύνεται. Μια από τις μαρτυρίες της Kindra Anresen είναι πως κάθε φορά που ερχόταν κάποιος για να επιβλέψει την όλη προσπάθεια επαναφοράς της αρχικής μορφής της φύσης όλοι ήταν εκεί και πάλευαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως όταν έφευγε το επιβλέπων άτομο τότε χανόταν και το 75 με 80 % της όλης προσπάθειας. Η ΒΡ που ανέλαβε την κυρίως αποκατάσταση του προβλήματος είχε και την ευθύνη να μοιράσει στο καθαριστικό προσωπικό φιάλες οξυγόνου και άλλα προστατευτικά. Η εταιρεία όμως είπε πως για να πραγματοποιηθεί η χρήση τους πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν τα συνεργεία καθαρισμού, πράγμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και όλοι ήταν αναγκασμένοι να δουλέψουν χωρίς την απαραίτητη προστασία . Επίσης η ΒΡ απειλούσε πως όσοι δεν συμμορφώνονταν θα έχαναν τις δουλειές τους. Οι άνθρωπος δέχονται όχι μόνο τις ουσίες που βγαίνουν από το πετρέλαιο αλλά δέχονται επίσης και όλες αυτές από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό. Τα χημικά αυτά μεταφέρονται μέσω του αέρα παντού, ακόμα και μέσα στα σπίτια.
http://www.bp.com/bodycopyarticle.do?categoryId=1&contentId=7052055
http://civitasblog.blogspot.com/2010/07/bp.html
http://www.skai.gr/news/health/article/149987/epikindyni-i-petrelaiokilida-ston-kolpo-toy-mexikoy-/
http://www.mbatourism.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=296&Itemid=2
http://www.healthview.gr/node/22615
http://www.xekinima.org/arthra/view/article/egklima-xoris-timoria-petrelaiokilida-ston-kolpo-toy/
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=22738977
http://www.cbsnews.com/stories/2010/06/28/national/main6625765.shtml
http://www.articlesbase.com/personal-injury-articles/how-will-the-bp-oil-spill-affect-the-economy-in-the-near-future-what-does-it-mean-to-the-average-joe-3688042.html
http://www.kevinmd.com/blog/2010/07/health-effects-bp-oil-spill.html
http://www.methodsofhealing.com/how-the-bp-oil-spill-affects-your-health/
No comments:
Post a Comment