Wednesday, February 23, 2011

BP

Ονόματα ομάδας: Ιωάννα Κατσιφαράκη,Μάρθα Σταφυλάκη.
Εργασία BP.




Στις 20 Απριλίου 2010 σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικο από βυθισμένη εξέδρα άντλησης στα ανοιχτά της Λουιζιάνας.Περισσότερα από 1000 βαρέλια πετρέλαιο άρχισαν να διαρρέουν κάθε μέρα από τους συγκεκριμένους  αγωγούς στην εξέδρα που βρίσκετε σε βάθος μεγαλύτερο από 1500 μέτρα.Μέσα σε μια βδομάδα η διαρροή κάλυψε 1500 τετραγωνικά μέτρα ανά χιλιόμετρο. Ενώ μέχρι την τελική αντιμετώπιση της χύθηκαν στην θάλασσα 4,9 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου.Η υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια εταιρία BP έσπευσε να καταπολεμήσει την οικολογική καταστροφή. Θαλάσσια ρομπότ και σκάφοι καθαρισμού έφτασαν αρκετά έγκαιρα στην περιοχή χωρία όμως αυτό να φέρει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα αφού οι έντονες  καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την λειτουργία των μηχανημάτων.
Ένα μήνα αργότερα η BP επιχειρεί την δεύτερη προσπάθεια διάσωσης της περιοχής, αυτή τη φορά με καύση της πετρελαιοκηλίδας. Η προσπάθεια όμως αυτή δε στέφθηκε με επιτυχία ενώ φαίνεται να προκάλεσε περισσότερη οικολογική καταστροφή.Τελικά μετά από τέσσερις μήνες η εταιρία ισχυρίζεται πως το πρόβλημα λύθηκε, χωρίς όμως να αναφέρει τα πλήρη μέσα που χρησιμοποίησε για την επίτευξη του σκοπού.Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μπορεί η πετρελαιοκηλίδα να χάθηκε, η οικολογική καταστροφή όμως στην περιοχή παραμένει και θα παραμείνει, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμα.
Πως προκλήθηκε;
Δυο λάθος κινήσεις φαίνεται να φέρουν το βάρος της οικολογικής καταστροφής. Πρώτο και βασικότερο είναι ο μηχανικός εξοπλισμός και δεύτερο η απόφαση της εταιρίας BP να επιτρέψει την εγκατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.
Ένας από τους δύο αγωγούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή φαίνεται να μην πληρούσε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του. Εν ολίγοις ο αγωγός έσπασε κατά την χρήση του, γεγονός που επέτρεψε στο πετρέλαιο να εξαπλωθεί σε όλη την θαλάσσια περιοχή. Το συμβάν αυτό όμως θα μπορούσε να είναι προϊόν της τύχης και να μην βάραινε τόσο «τις πλάτες» της εταιρίας, εάν δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα από πιο παλιά στους συγκεκριμένους αγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, η BP βάση των αναφορών που είχαν γίνει στο παρελθόν θα μπορούσε να είχε προβλέψει και κατ΄ επέκταση αποτρέψει την καταστροφή απλά αποσύροντας τα μηχανήματα.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η ευθύνη της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε αλλάξει τα μέτρα που όριζαν τους νόμους σχετικά με τις εξορύξεις, αφήνοντάς τους περισσότερη ελευθερία. 
Η Αντιμετώπιση των μέσων.
Τα εθνικά και διεθνή μέσα παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στον Κόλπο του Μεξικό, παρ όλα αυτά η κάλυψη του γεγονότος και το ενδιαφέρον ποίκιλαν από μέσο σε μέσο. Διαλέξαμε λοιπόν τρείς εφημερίδες για να παρακολουθήσουμε το ενδιαφέρον που έδειξε κάθε μια ξεχωριστά.
Η πρώτη εφημερίδα που εξετάσαμε είναι η New York Times. Στην εφημερίδα αυτή συμβαίνει το εξής: τα άρθρα που αναφέρονται στην οικολογική καταστροφή είναι καθημερινά όμως το ενδιαφέρον για το θέμα παραμένει πολλές φορές μόνο στο επίπεδο αυτό, το οικολογικό δηλαδή. Η  Times εστιάζει στην δραματικότητα της κατάστασης αφήνοντας πολλές φορές έξω τις υπόλοιπες πτυχές της καταστροφής, όπως τα αίτια, οι λύσεις, η στάση και η αντιμετώπιση της κυβέρνησης.
Σειρά είχε η Ελευθεροτυπία, η οποία φαίνετε να κρατά μια ουδέτερη στάση προς το θέμα. Τον πρώτο μήνα η εφημερίδα παραθέτει σε καθημερινή βάση άρθρα που αφορούν την οικολογική καταστροφή, όσο οι μήνες περνάνε το θέμα φαίνεται να ξεχνιέται στην εφημερίδα ενώ τελικά  επανέρχεται τον μήνα τον οποίο ανακοινώνεται και η απαλοιφή της πετρελαιοκηλίδας.
Τέλος η εφημερίδα το Βήμα. Η εφημερίδα αυτή παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ενέργειες και τις εξελίξεις που λάμβαναν χώρα στο Κόλπο του Μεξικό. Τα άρθρα για το συγκεκριμένο θέμα εμφανίζονταν σχεδόν καθημερινά.
Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα άρθρα αυτά καθώς και να τα συνδέσουμε με το παρακάτω διάγραμμα ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Σημαντικό λοιπόν είναι το άρθρο της 23ης Μαΐου. Το άρθρο αυτό όχι μόνο παρέθετε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν με το πέρας του πρώτου μήνα, αλλά φαίνεται να εξετάζει το θέμα από οικολογική, ανθρωπιστική, κοινωνική και πολιτική σκοπιά.
Παρόμοιο άρθρο παρατηρούμε στην ίδια εφημερίδα δύο περίπου μήνες αργότερα στις 11ης Ιουλίου, αλλά και αργότερα σύμφωνα με το διάγραμμα.

Δελτία τύπου της BP
Όσον αφορά την διαρροή πετρελαίου και την θέση που παίρνει η BP, αναζητήσαμε τα δελτία τύπου τα οποία είχε δημοσιεύσει στον ηλεκτρονικό της χώρο. Η εταιρία εμφανίζεται στις 22 Απριλίου (δύο μέρες μετά την διαρροή του πετρελαίου). Στο άρθρο της σημειώνει “we are determined to do everything in our power..” και συνεχίζει παραθέτοντας τα μέτρα που πρόκειται να πάρει για να περιορίσει και τελικά να απαλείψει τη πετρελαιοκηλίδα. Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η απολογία της εταιρίας στους κατοίκους της περιοχής και η ανάληψη της ευθύνης.
Δύο μέρες αργότερα στις 24 Απριλίου, η BP κρατώντας μια διπλωματική στάση διαβεβαιώνει τις οικογένειες των ένδεκα εργατών πως θα τις αποζημιώσει. Συνεχίζει με την υπόσχεση ότι στο μέλλον δεν θα συμβεί παρόμοια καταστροφή, δείχνοντας ίσως έτσι πως έχει αναγνωρίσει το λάθος της.  
Με τέτοιο τρόπο συνεχίζονται τα δελτία τύπου για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι της 30 Ιουλίου. Την ημέρα εκείνη η εταιρία αναφέρει πως θα προσφέρει 100εκατ. Δολάρια στους κατοίκους της Λουιζιάνας ως ένδειξη καλής θέλησης. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως η «ένδειξη καλής θέλησης της BP» ήταν στην πραγματικότητα ποσό που επέβαλε η πολιτεία στην ίδια την εταιρία για να μπορέσει να καλύψει τις σωματικές και ψυχικές ανάγκες των κατοίκων μετά την καταστροφή.
Τέλος υπογραμμίζουμε πως στις 25 Οκτωβρίου και αφού το πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας έχει δρομολογηθεί, στο δελτίο τύπου συναντάμε ένα άρθρο που εστιάζει μόνο στα άσχημα οικονομικά προβλήματα στα οποία επήλθε η εταιρία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.  
 Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα το διάγραμμα που φτιάξαμε.

No comments:

Post a Comment