Wednesday, February 23, 2011

The social network !Facebook.

Ονόματα ομάδας : Ιωάννα Κατσιφαράκη ,Μάρθα Σταφυλάκη
εργασία Facebook,social network(movie) + remix,reuse,share.

Επειδή ήδη έχουν αναφέρει συμφοιτητές μας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη παραπάνω εργασία,δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε.Θα διατυπώσουμε τη δική μας οπτική και θα αναφέρουμε κάποια βασικά στοιχεία της έρευνας μας.
Πώς ξεκίνησε λοιπόν το Facebook ;
 
Στο τέλος του 2003 οι φοιτητές του Harvard Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss και Divya Natura, αναζητούσαν έναν προγραμματιστή για να κάνει πραγματικότητα μια ιδέα, μια ιστοσελίδα επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών που επρόκειτο να την ονομάσουν "HarvardConnections.com".Στην αρχή είχαν πληρώσει έναν άλλον φοιτητή, ο οποίος όμως εγκατέλειψε το σχέδιο και πρότεινε έναν δευτεροετή φοιτητή που τον έλεγαν... Μark Zuckerberg.
          Ο Ζuckerberg ήταν ήδη γνωστός μεταξύ των φοιτητών, καθώς είχε δημιουργήσει το "Facemash", το οποίο έπαιρνε φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Harvard και συνδυάζοντάς τις ζητούσε από όσους έμπαιναν στη σελίδα να ψηφίζουν ποιος φοιτητής ή φοιτήτρια είναι πιο ελκυστικός/η.Το "Facemash" είχε μεγάλη επιτυχία και αυτός ήταν ο λόγος που ο Zuckerberg προτάθηκε στους τρεις φοιτητές.Στο πρώτο ραντεβού των τριών με τον Zuckerberg του ανέφεραν το σχέδιό τους για τη δημιουργία μιας σελίδας που αρχικά θα ήταν μόνο για τους φοιτητές του Harvard και στη συνέχεια θα επεκτεινόταν στα σχολεία όλης της χώρας. Ο Zuckerberg έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα και έστειλε μήνυμα στους φοιτητές ότι θα μπορούσε να φτιάξει ένα προσχέδιο για τη σελίδα μέχρι την επόμενη μέρα.
          Στη συνέχεια ο Zuckerberg έστελνε μηνύματα με πληροφορίες για την πρόοδο του πάνω στη δημιουργία της σελίδας δείχνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του μέλος της ομάδας.Λίγο αργότερα όμως, τα μηνύματα άλλαξαν ύφος. Ο Zuckerberg άρχισε να γράφει δικαιολογίες για το ότι δεν μπορούσε να τους συναντήσει, λόγω φόρτου εργασίας.Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας τα όσα έλεγε σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους.Ο πρώτος επίσημος επενδυτής του Facebook, ήταν ο συμφοιτητής του Zuckerberg, Εduardo Saverin. Ο Zuckerberg, φαίνεται ότι εργαζόταν και για τα δύο σχέδια, το δικό του και των φοιτητών, με απώτερο σκοπό να τα συμπτύξει και να φτάσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας που όλοι γνωρίζουμε. Και εγένετο "thefacebook.com".Στις 4 Φεβρουαρίου ιδρύθηκε το Facebook για τους φοιτητές του Harvard και στις 10 του ίδιου μήνα οι τρεις τον κατηγόρησαν για αθέτηση της συμφωνίας και κλοπή της ιδέας τους. Από το 2004 έως σήμερα, ο Ζούκερμπεργκ έχει περάσει από μια σειρά δικαστικών δοκιμασιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά των δικαιωμάτων του Facebook.

Απόψεις : Στο διαδίκτυο και στα διάφορα blog,forum έχουν διατυπωθεί ποικίλλες απόψεις για τον ιδρυτή του facebook.Παρόλο που ούτε τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ακόμα,ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του και διατυπώνει τις απόψεις του σύμφωνα με τη δική του ηθική και ιδεολογία.
Όπως καταλαβαίνετε δηλαδή υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν τον ίδιο τον ιδρυτή,αλλά και αντίθετες,που τάσσονται υπέρ των 3 φοιτητών του Harvard που όπως φαίνεται σκέφτηκαν και την ίδεα αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.Ωστόσο σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να διατυπώσουμε το ερώτημα : Σε ποιόν ανήκουν οι ιδέες,σ΄αυτόν που τις σκέφτεται ή σε αυτόν που τις υλοποιοεί ; Εδώ φαίνεται πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε,γιατί ο καθένας σκέφτεται με τη δική του προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία.
           Όσον αφορά το ερώτημα που τέθηκε παραπάνω, σχετικά με την καινοτομία της ιδέας, η γνώμη μου είναι πως τα δικαιώματα της ανήκουν στον άνθρωπο που την σκέφτεται, στην προκειμένη περίπτωση στους τρείς φοιτητές του Harvard.
Ο Mark Zuckerberg, για να αναφερθώ συγκεκριμένα, αποτελεί τον δημιουργό με την έννοια του ανθρώπου που υλοποιεί την αρχική ιδέα και επομένως δεν είναι κάτι παραπάνω από το όργανο που αναλαμβάνει να κάνει την ιδέα πράξη. Μπορεί ο Mark Zuckerberg  να είχε τις γνώσεις πάνω στο πώς να δημιουργήσει το facebook όμως δεν θα το είχε κάνει αν οι τρείς φοιτητές δεν του είχαν εμπιστευθεί την σκέψη τους.
          Υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει τον  Zucherberg, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποιο γραπτό και επικυρωμένο συμβόλαιο με τους άλλους φοιτητές που έπρεπε να τηρήσει και αθέτησε.Επιπρόσθετα αυτό που του είχαν αναθέσει ήταν ένας ιστότοπος γνωριμιών μόνο για φοιτητές του πανεπιστημίου,ένω ο Zucherberg  προχώρησε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα,ώστε να φτίαξει ένα ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που όλοι θα μπορόυσαν να μιλάνε,να εκφράζονται,μέχρι και προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.Βέβαια όλα αυτά είναι στη σφαίρα  της υπόθεσης,γιατί δεν υπάρχουν έμπρακτα αποδεικτικά στοιχεία,που να ενοχοποιούν τον ιδρυτή του facebook.Η υπόθεση στο δικαστηρίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα και όλοι περιμένουν με αγωνία το τι θα επακολουθήσει.
Ταινία + Video. 

Όλοι γνωρίζουμε την υπόθεση της ταινίας και τη διαμάχη που επικρατεί στα διάφορα blogs.Δεν θα σας κουράσουμε παρουσιάζοντας στοιχεία που έχουν ήδη ειπωθεί από άλλες ομάδες.
          Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η ταινία έχει αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία και έτσι δεν μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν.Άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας έιχε αναφέρει πως δεν τον ενδιαφέρει να παρουσιάσει τα γεγονότα με ακριβή σειρά και με απόλυτη αλήθεια,αλλά να κάνει ένα story telling.
Ουσιαστικά η ταινία αυτό που θέλει να δείξει έιναι πως τα νέα μέσα και η κοινωνική δικτύωση έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, σ’ένα κόσμο που διαρκώς αναπτύσσεται.
          Στη ταινία ο Mark Zuckerberg,περιγράφεται να έχει συναισθήματα θυμού,εκνευρισμού,χωρίς καθόλου χαμόγελο και ευγένεια,να είναι ανίκανος να δημιουργεί μεγάλες-σοβαρές σχέσεις.’Ακόμα φαίνεται ότι συνεχώς προδίδει όποιον τον εμπιστεύεται. Γενικά , όλες του οι σχέσεις δεν έχουν νόημα και είναι τελείως επιφανειακές. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία σκηνή της ταινίας που προσπαθεί να γίνει «friend» της κοπέλας που τον παράτησε και αμέσως τσεκάρει αν τον έχει κάνει accept ή όχι. Επίσης, στην ταινία δείχνει ότι θέλει συνεχώς να είναι μέλος ενός ελίτ club ή κάποιας αδελφότητας π.χ. Φοίνικας, αλλά στην πραγματικότητα αυτά δεν ισχύουν. Ο Μ.Ζ είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος και ντροπαλός με αίσθηση του χιούμορ και όπως εκείνος παραδέχεται η ταινία δεν περιγράφει την πραγματική ζωή του, γιατί περιέχει μυθοπλαστικά στοιχεία για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτό, που θεωρεί ότι είναι ίδιο στην πραγματική ζωή του και στην  ταινία είναι ο τρόπος που ντύνεται.
          Οσον αναφορά τους δύο δίδυμους που τον πλησιάζουν για να  εφαρμόσει την ιδέα τους παρουσιάζονται ως δύο πολλοί καλοί φοιτητές από οικογένεια με κοινωνικό στάτους, αλλά ανήμποροι να προγραμματίσουν οι ίδιοι το Harvard connection.com και στο τέλος αφού καταλαβαίνουν ότι ο Μ.Ζ φτιάχνει το the face book.com συνειδοτοποιούν
Ότι τους κλέβει την ιδέα και χρησιμοποιούν κάθε μέσον να τον εκδικηθούν. Στην συνέχεια, θα σας παραθέσουμε απόψεις ανθρώπων ηλικίας 17-25 χρονών.
Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για το άρθρο του Hagel . Αυτό που θέλει να τονίσει στην ταινία είναι πόσο το facebook ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία και τα πνευματικά δικαιώματα αποτελεί και αντικατοπτρίζει την ανάγκη τω ν ανθρώπων για περισσότερη κοινωνική ζωή. Το facebook δημιουργήθηκε από φοιτητές του  Harvard και θα τους επέτρεπε να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή ακόμα και μετά την αποφοίτησή τους. Αντίθετα, λοιπόν, απ’ότι υποστηρίζουν διάφοροι κοινωνιολόγοι ότι το  internet  και οι διάφορες λειτουργίες του θα οδηγήσουν στην απομόνωση  τους χρήστες του, το facebook  απέδειξε πως ήταν απλά ένα καινούργιο μέσον που το μόνο που είχε σκοπό ήταν να επιβεβαιώσει πως η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα την ανάγκη να ανήκουν σε ομάδες, να μοιράζονται πληροφορίες και γνώσεις, όπως εικόνες και video και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον που τους δίνεται για να το πετύχουν.
         
PRIVACY KAI FACEBOOK
 Ενα επίσης σημαντικό θέμα που τίθεται στην ταινία ,αλλά απασχολεί εδώ και καιρό τους ανθρώπους είναι η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων ,μέσω του facebook και γενικότερα. Οι δημιουργοί του facebook  είχαν σκοπό να ενώσουν τους ανθρώπους και να πετύχουν μια ακόμα μορφή δημιουργίας μέσα στις κοινωνίες. Καθώς τα μέλη αλλά και οι πληροφορίες των ίδιων αυξάνονταν στο  facebook , διάφορες εταιρίες και επιχειρήσεις σκέφτηκαν να το εκμεταλλευτούν και τελικά το  facebook δεν έμεινε απλά μια πλατφόρμα δικτύωσης αλλά και ένα μέσο επιχειρηματικότητας.
          Η χρήση του facebook έγκειται στην προσωπική υπόθεση και ευθύνη κάθε χρήστη ξεχωριστά. ¨Ετσι, λοιπόν κάθε χρήστης επιλέγει τι πληροφορίες ,βίντεο και εικόνες θα ανεβάσει τι λινκς θα προσθέσει και τι πληροφορίες του εαυτού του θα δημοσιεύσει. Ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του κάποια όρια στην χρήση του facebook .Δηλαδή, να ενημερώνει όταν πρόκειται να δημοσιεύσει στοιχεία άλλων και να παίρνει την συγκατάθεση τους, αλλιώς παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Στο facebook υπάρχουν settings που μπορείς να ρυθμίσεις ποιοι βλέπουν το προφίλ σου και τις φωτογραφίες σου έτσι ανάλογα με την χρήση που κάνεις μπορείς να έχεις ποιο private profile ή ποιο ελεύθερο και ανοιχτό . Τα προσωπικά δεδομένα περιπλέκονται όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που λειτουργούν και αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις ελευθερίες του κάθε ατόμου. Βέβαια, μια παράμετρος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι όταν κλείνουμε τον λογαριασμό μας στο facebook τα στοιχεία μας αποθηκεύονται μόνιμα . Βιντεάκι Μ.Ζ.

Επιστρέφοντας στην ταινία αξίζει να αναφέρουμε το δίλλημα που προκύπτει δηλαδή , σε ποιόν ανήκουν οι ιδέες ;σε αυτόν που την σκέφτεται ή σε αυτόν που την υλοποιεί;
Στην αρχή διαβάζοντας άρθρα και παρακολουθώντας την ταινία είχαμε την άποψη ότι η ιδέα ανήκει στον δημιουργό της, αλλά αφού ασχοληθήκαμε με τις νέες έννοιες share,remix, reuse οι οποίες δημιουργησαν ανατροπές στον χώρο του διαδικτύου αλλά και της κοινωνίαςευρύτερα τα δεδομένα άλλαξαν. Για αυτό αποφασίσαμε να δείξουμε αυτό το βίντεο που ουσιαστικά παρουσιάζει ακριβώς την μετάβαση σε αυτή την νέα εποχή. Σε μια εποχή που η συνεργασία (collaboration) η ανταλλαγή πληροφοριών και η χρήση στοιχείων βρίσκεται στην κορυφή.











No comments:

Post a Comment