Sunday, January 24, 2010

ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ο Ασωπός είναι ποταμός που διατρέχει τα σύνορα των Νομών Βοιωτίας και Αττικής Για την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ασωπός ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Πηρούς ή του Δία και της Ευρυνόμης ή του Ωκεανού και της Τηθύας. Από το γάμο του με τη Μετόπη, κόρη του ποταμού και θεού Λάδωνα, απόχτησε δυο γιους, τον Ισμηνό και τον Πελάγοντα και πολλές κόρες, όπως οι Νεμέα, Θήβη, Σαλαμίνα, Κλεώνη, Τανάγρα, Εύβοια, Σινώπη, Πλάταια, Αίγινα, που όλες έδωσαν τα ονόματα τους σε πόλεις. Σήμερα ο ποταμός κινδυνεύει σοβαρά από τη μόλυνση που επήλθε στον υδροφόρο ορίζοντα από τα ακατέργαστα λύματα που διοχετεύουν με παράνομους υπόγειους αγωγούς οι βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.






Όλα άρχισαν όμως το 1969 όταν με προεδρικό Διάταγμα της χούντας, ο ποταμός χαρακτηρίστηκε αποδέκτης επεξεργαστής λυμάτων, αφού εκατοντάδες βιομηχανίες ρίχνουν τα λύματα τους στον ποταμό. Αυτό συμβαίνει αφού, η σύσταση του εδάφους, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού μαζί με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα και το εξαπλώνει σε όλο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα αυτών είναι, ο ποταμός να έχει μολυνθεί με διάφορα απόβλητα, μεταξύ των οποίων και βαρέα μέταλλα τα οποία είναι καρκινογόνα. Οι θάνατοι στην περιοχή των Οινοφύτων, άλλωστε από 6% έγιναν 32% μέσα σε 18 χρόνια. Έχει αποδειχτεί πως το νερό είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.
Η εταιρία Profilco Α. Ε εδρεύει στα Οινόφυτα στο 53ο χλμ Αθηνών – Λαμίας. Ιδρύθηκε το 2001 και παράγει προφίλ αλουμινίου (κουφώματα αλουμινίου, πόρτες – παράθυρα αλουμινίου). Η παραγωγή της ανέρχεται στους 9000 τόνους προφίλ το χρόνο. Οι εγκαταστάσεις της ξεπερνούν τα 17.000 τετραγωνικά μέτρα και η βιομηχανία απασχολεί 140 άτομα. Μάλιστα εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν και αντίστοιχες βιομηχανίες της Profilco στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία και Σκόπια. Η Profilco Α. Ε είναι μια πιστοποιημένη βιομηχανία με ISO 9001 και έχει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για σχεδιασμό προϊόντων και εξαρτημάτων, όπου πραγματοποιείται και ο έλεγχος των προϊόντων.
Η εταιρία είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχθηκε πρόστιμο για την μόλυνση του ποταμού. Το πρόστιμο ανέρχεται 36.000 ευρώ με πρόφαση την έλλειψη άδειας διάθεσης και επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων και τους μη συστηματικούς έλεγχους των λυμάτων. Όλα αυτά οδηγούν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, πέρα από την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Η βιομηχανία ισχυρίστηκε πως αρχικά υπάρχει μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού που βοηθά στον καθαρισμό του ποταμού. Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι τα χημικά αντιδραστήρια που υπάρχουν και βοηθούν ώστε να μην υπάρχει μόλυνση. Έπειτα υπάρχουν κάποιες κατάλληλες τεχνικές που βοηθούν στον καθαρισμό του ποταμού καθώς επίσης και πρόληψη για περιορισμό των αποβλήτων. Τέλος εξοικονομείται ενέργεια φυσικών πόρων και αναλώσιμων υλικών.



Όντας σύμβουλοι της εταιρίας θα πρέπει να σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις για το θέμα που έχει προκύψει με τον ποταμό Ασωπό. Οι λύσεις και τα μέτρα μας θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά ούτως ώστε να δείξουμε στην ελληνική κοινότητα πως η βιομηχανία μας, υπακούει στις οδηγίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και πως δεν φέρουμε μεγάλη ευθύνη για το πρόβλημα.

  • Αναγνώριση του προβλήματος και δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση και μείωσή του.
  • Θα καλούσαμε τους υπεύθυνους ανά τμήμα εργαζόμενους μας και θα τους ενημερώναμε για το πρόβλημα. Στόχος μας, η δημιουργία Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Θα εκπαιδεύαμε όλους τους εργαζομένους ούτως ώστε να σκέφτονται πως οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουν να διεξάγεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
    Θα προβαίναμε σε έρευνα για να δούμε εάν ο εξοπλισμός και τα υλικά παραγωγής που χρησιμοποιούμε στο εργοστάσιο είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Εάν όχι τότε θα τα αντικαθιστούσαμε με τεχνολογία κατάλληλη,
  • Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχαμε και θα αξιολογούσαμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες από το σύνολο των δραστηριοτήτων μας.
  • Τα απόβλητα από την παραγωγή μας, θα φροντίζαμε να τα συλλέγουμε κάθε φορά και να τα επεξεργαζόμαστε.
  • Για την συμβολή μας στην τοπική κοινότητα, θα φυτεύαμε δέντρα γύρω από το χώρο του εργοστασίου.
  • Θα τοποθετούσαμε φίλτρα στις καπνοδόχους, καθώς επίσης, θα φροντίζαμε να συντηρούνται οι κινητήρες των μηχανών παραγωγής για την μείωση των καυσαερίων.
  • Θα φροντίζαμε να τακτοποιηθούν τα χρέη μας προς το κράτος.
  • Συνεργασία με το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμου.
  • Είναι σημαντικό οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες είναι πιο ισχυρές και σε ισχύ αλλά και από οικονομικής πλευράς, να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις μικρότερες βιομηχανίες. Έτσι θα πραγματοποιείται καλύτερος και πιο πρακτικός έλεγχος και τα αποτελέσματα θα είναι πιο ασφαλή και αποτελεσματικά

Ζαφείρη Μαρία, Μωραϊτη Γιώτα, Σελιμά Πένυ, Σταυρινίδου Κούλλα

Links:

No comments:

Post a Comment