Saturday, January 30, 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ...Μας ακούνε! Υπόθεση Vodafone





Το χρονικό...


2/2/2006 οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα) έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αποκάλυψαν κύκλωμα υποκλοπών 100 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μεταξύ αυτών, τα ονόματα του Κ. Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, στελεχών των υπουργείων ΥΕΘΑ και Δημόσιας Τάξης, στελεχών του ΓΕΝ και του ΥΕΝ, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων.
Ο κ. Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι θα συγκληθεί για το θέμα αυτό και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τόνισε ότι το κύκλωμα των υποκλοπών ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2005.

3/2/2006 ορίζεται ανακριτής της υπόθεσης ο Γ. Ακτύπης. Δημοσιεύματα του Τύπου συσχέτισαν το σκάνδαλο των υποκλοπών με το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, πρώην προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου της εταιρείας Vodafone. Ο Τσαλικίδης βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του (στις 9 Μαρτίου του 2005), μία μέρα πριν την καταγγελία του περιστατικού στο πρωθυπουργικό γραφείο από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Κορωνιά. Η Vodafone, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ του θανάτου του Κ. Τσαλικίδη και της ύπαρξης λογισμικού διενέργειας υποκλοπών.

7/2/2006
οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση. Επιπλέον και η εταιρεία Ericsson έδωσε, με τη σειρά της, διευκρινίσεις για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

9/2/2006
ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γ. Κορωνιάς και άλλα στελέχη της εταιρείας, συναντήθηκαν με την ηγεσία της ΑΔΑΕ.

13/2/2006 ο Κ. Καραμανλής εξήγγειλε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών



23/2/2006 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Κ. Τσαλικίδη, για το διάστημα από 1/1/2004 έως 30/3/2005.

2/3/2006 ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Τζ. Κίσλινγκ, σε άρθρο του στο περιοδικό «The Nation», εκφράζει την άποψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο πρώην πρεσβευτής Τ. Μίλερ ευθύνονται για τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων Ελλήνων πολιτικών και πολιτών.

8/3/2006 η ΑΔΑΕ κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόρισμά της για το θέμα των υποκλοπών. Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι τα κέντρα παρακολούθησης ήταν τρία, ότι ο αριθμός των τηλεφώνων που ήταν παγιδευμένα ήταν απροσδιόριστος και ότι η Vodafone έδωσε στην ΑΔΑΕ διαφορετική λίστα τηλεφώνων από αυτή που της είχε προσκομίσει η Ericsson.

10/4/2006 κατατέθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αν. Καραμάριο το δεύτερο ενδιάμεσο πόρισμα της ΑΔΑΕ. Η ΑΔΑΕ διαπιστώνει ότι χωρίς φυσικό αυτουργό μέσα από τη Vodafone δεν θα μπορούσαν να γίνονται οι παρεμβάσεις στο παράνομο λογισμικό. Επίσης, αναφέρει ότι ο Κ. Τσαλικίδης μαζί με τους κ. Πλεύρη, Παπαγεωργίου και Αθανασιάδη, γνώριζαν ότι η Vodafone διέθετε το λογισμικό της νόμιμης συνακρόασης (ο κ. Κορωνιάς είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή του). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν. Καραμάριος, δήλωσε ότι με τα στοιχεία της έκθεσης της ΑΔΑΕ και τα όσα έχουν προκύψει από την έρευνα της Επιτροπής, ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά της Vodafone.

11/4/2006 η Vodafone αντιδρά… σε ανακοίνωσή της, διαπιστώνει στο δεύτερο ενδιάμεσο πόρισμα της ΑΔΑΕ, ανακρίβειες, ασάφειες, λάθη, ατεκμηρίωτα συμπεράσματα και επιλεκτικές αναφορές προσώπων.

13/4/2006 Τεχνικοί εκτίμησαν ότι ο Κ. Τσαλικίδης πιθανόν να εντόπισε τυχαία το παράνομο λογισμικό υποκλοπών της Vodafone.

21/6/2006 Στο πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη αναφέρεται ότι ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη, οφείλεται σε αυτοκτονία. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο εκλιπών δεν θα είχε αυτοκτονήσει εάν δεν υπήρχε η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς και ότι είχε γνώση της εγκατάστασης του παράνομου λογισμικού στη Vodafone.


12/7/2006 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας δήλωσε ότι αδυνατεί να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, επικαλούμενος το απόρρητο της ανακριτικής διαδικασίας.

27/7/2006 οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν την παύση των ακροάσεων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


6/9/2006 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας δήλωσε ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών έχει διερευνηθεί πλήρως από την Επιτροπή και έχει «κλείσει».


14/12/2006 η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο στη Vodafone, συνολικού ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, επιρρίπτοντας της ευθύνες και αποδίδοντάς της κατηγορίες, τόσο για το παράνομο λογισμικό που βρέθηκε στο δίκτυό της, όσο και για άλλες ενέργειες στις οποίες προέβη, μόλις εντόπισε το πρόβλημα.
Η εταιρεία απέρριψε εξ' ολοκλήρου το σκεπτικό της Αρχής και θεώρησε τις επιβληθείσες κυρώσεις ως παράνομες, άδικες και όλως αναιτιολόγητες.






Η νομοθεσία...


Με το άρθρο 1 του νόμου 3115/2003 συστάθηκε, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Συντάγματος, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με σκοπό την προστασία του απορρήτου των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθώς και την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών. Στην έννοια της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, που προβλέπονται από τον νόμο.



Κατά τη γνώμη μας, σημασία δεν έχει πάντα το πρόστιμο και η επιβολή του, αλλά η ανευρεση των υπευθύνων και η παραδειγματική τους τιμωρία. Εφόσον, εμπλέκονται ατομικά δικαιώματα κατοχειρωμένα από το Ελληνικό Σύνταγμα, θα έπρεπε η προσέγγιση του θέματος των υποκλοπών να ήταν διαφορετική, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχουμε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού της χώρας. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά με την ανάμειξη των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση και έτσι δεν μας φαίνεται παράξενη η σταδιακή συγκάλειψη του γεγονότος. Θεωρούμε πως δεν τίθεται θέμα ηθικού διλλήματος τη στιγμή που μιλάμε για την ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ηθική και ανθρώπινα δικαιώμα δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα όταν οι πράκτορες πρέπει απλά να "κάνουν τη δουλειά" τους.
Το παρήγορο στην υπόθεση των υποκλοπών είναι ότι έστω και καθιστερημένα κάποιοι πολίτες δικαιώθηκαν ενω είχαμε την καταδίκη της Vodafone. Πιο συγκεκριμένα, "το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή με απόφασή του, αγωγή που είχε καταθέσει η δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης Μ.Μεϊντάνη κατά της εταιρείας Vodafone για την γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, καθώς το όνομά της ήταν μέσα στην λίστα αυτών τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν και υποχρεώνει την εταιρεία να της καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση εξαιτίας της ηθική βλάβης που υπέστη από την όλη ιστορία. Ταυτόχρονα στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά για παραβίαση από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας “του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων”. Δηλαδή, ουσιαστικά, γίνεται δεκτό ότι η εταιρεία παραβίασε τις σχετικές διατάξεις των Νόμων. Πώς όμως τότε ακυρώθηκε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που κρίνεται δικαστικά ότι η εταιρεία παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή, αν και πρωτόδικη, ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλα θύματα των υποκλοπών."-Ελευθεροτυπία 24/4/2009


Επιμέλεια: Καρκάνη Βασιλική
                    Σωτηριάδου Χρυσούλα 

No comments:

Post a Comment