Sunday, January 31, 2010

Καρτέλ Γάλακτος


        «Το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη πίνουν οι Έλληνες!». Αυτός ήταν ο τίτλος πολλών μέσων ενημέρωσης με το ξέσπασμα της υπόθεσης του γάλακτος. Πρόκειται για μια  από τις μεγαλύτερες κρίσεις που πέρασε η ελληνική βιομηχανία, και που ″θεωρητικά″ έκλεισε χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει μια λύση…  
       O θόρυβος για το καρτέλ στο γάλα ξέσπασε στα τέλη του 2005, όταν οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Βορείου Ελλάδος κατήγγειλαν τις γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, ότι άρχισαν να τους μειώνουν τις τιμές για το γάλα. Αρχές καλοκαιριού οι καταγγελίες των αγελαδοτρόφων επαναλήφθηκαν. Σύμφωνα με την καταγγελία των παραγωγών, η μείωση των τιμών έγινε «συμπτωματικά» από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες την ίδια περίπου χρονική περίοδο, δηλαδή Μάιο έως Ιούνιο.
         Έπειτα από πολύμηνη έρευνα στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων 17 επιχειρήσεις παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων κατηγορήθηκαν για τέσσερις σοβαρές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:
1.      «Οριζόντια σύμπραξη ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς και κατανομής των πηγών προμήθειας στην αγορά νωπού γάλακτος». Δηλαδή, συμφωνούσαν σε ποιες τιμές θα αγόραζαν το γάλα από τους παραγωγούς και «μοίραζαν» τους προμηθευτές τους.
2.      «Οριζόντιες συμπράξεις μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την τιμολογιακή - εκπτωτική τους πολιτική». Δηλαδή, ακολούθησαν την ίδια πολιτική τιμών και εκπτώσεων προς τους πελάτες τους.
3.      «Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους». Καθόριζαν σε ποια τιμή θα πωλούν οι διανομείς τους και τους απαγόρευαν να εξυπηρετούν πελάτες από άλλη γεωγραφική περιοχή, απ’ αυτήν που δραστηριοποιούνται.
4.      «Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ», συμφωνούσαν δηλαδή μεταξύ τους για τις τιμές πώλησης. Oπως λέγεται έχουν για την παράβαση αυτή κλητευθεί μερικές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
 

Θέσεις…


·         Vivartia: «Ουδέποτε συμμετείχε σε συμφωνίες που παραβιάζουν το νόμο, ο χειρισμός της υπόθεσης οδήγησε στη διαμόρφωση καταδικαστικού κλίματος και σε σωρεία συνταγματικών και άλλων παραβάσεων υποχρεώνοντάς την να καταθέσει προσφυγές στην Eλληνική Eπιτροπή Aνταγωνισμού και στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή».
·         Στελέχη άλλων γαλακτοβιομηχανιών απέφυγαν τον όποιο σχολιασμό επιθυμώντας να «λάβουν γνώση πρώτα της εισήγησης» ενώ την έκπληξή τους για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δεν έκρυβαν κύκλοι αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
·         Οι μάρτυρες γαλακτοπαραγωγοί κατέθεσαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, επικαλούμενες διάφορες αβάσιμες αιτιολογίες, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έφταναν στο σημείο ακόμη και να απειλούν τους παραγωγούς ότι δεν θα παραλάμβαναν το γάλα, εξαναγκάζοντάς τους με αυτό τον τρόπο να δέχονται αυθαίρετα μείωση στην τιμή της αγοράς που αρχικά είχε συμφωνηθεί.
·         Oι παραγωγοί, αναγκάζονταν να δέχονται την αυθαίρετη μείωση της τιμής του προϊόντος τους, καθώς κατόπιν κοινής συνεννόησης που είχαν οι εταιρείες μεταξύ τους στον τομέα αυτό, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβληθούν με άλλη εταιρεία και να διαθέσουν το προϊόν τους σε καλύτερη ή έστω και στην ίδια τιμή.
  
    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού διαπίστωσε ότι υπήρξε επιχειρηματική συνεννόηση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών για θέματα  τιμών παραγωγού, επιβάλλει τα εξής πρόστιμα:
          Στη «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ) 15,979 εκατ. ευρώ
      Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από την Vivartia (πρώην Δέλτα), η οποία τόνισε ότι ουδέποτε συμμετείχε σε συμφωνίες που παραβιάζουν το νόμο.
     Ο τέως πρόεδρος της Vivartia και πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε πάρει "προσωπικά" την υπόθεση των καταγγελιών για το καρτέλ. Δαπανώντας σημαντικά ποσά για την υπεράσπιση του ομίλου του, έχοντας καθημερινές συσκέψεις με το νομικό του επιτελείο.
     Η πρόσφατη αλλαγή διοίκησης και η αποχώρησή του προέδρου, όχι μόνο συνοδεύτηκε από μετριασμό του ενδιαφέροντος της Vivartia για την πολύκροτη υπόθεση, αλλά δεν λείπουν αυτή τη στιγμή ακόμα κι εκείνοι που σιγοψιθυρίζουν το αυτονόητο: Πως τελικά ναι μεν το πρόστιμο για την κραταιά ελληνική βιομηχανία τροφίμων ήταν μεγάλο, όμως η ζημιά στον ανταγωνισμό ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Καρτέλ Γάλακτος - Καταναλωτές
          Οι καταναλωτές βρίσκονται στο επίκεντρο των «αγοραστικών εξελίξεων», γιατί επηρεάζονται άμεσα απ’ την πολιτική των γαλακτοβιομηχανιών.
          Το γάλα θεωρείται ένα από τα αγαθά πρώτης ανάγκης, γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο ο καταναλωτής να μην το αγοράσει, παρά την υψηλή τιμή του.
          Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το φρέσκο γάλα του ενός λίτρου, πωλείται κάτω από 1 €
          9-14 Ιουνίου 2008: προγραμματισμένο μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1€ το λίτρο.
 Συντονιστής του μποϋκοτάζ: Οι ενώσεις προστασίας των καταναλωτών. 

 Video 


Επιμέλεια: Αδάμ Δήμητρα, Λιακοπούλου Λίνα, Ράτη Άννα

No comments:

Post a Comment