Sunday, January 31, 2010

Concrete: Ένα κόμικς φαντασίας ή μια αλληγορία των σύγχρονων κοινωνιών;


Το κόμικς Concrete, παρουσιάζει μια ιστορία με πολλά εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και τα διλήμματα στα οποία βρίσκονται.

Ο κεντρικός ήρωας του κόμικς Concrete, είναι ένας άνθρωπος, που οι εξωγήινοι, πήραν των εγκέφαλο του και τον τοποθέτησαν σε ένα πέτρινό σώμα. Παρά την εξωτερική του εμφάνιση, ο Concrete καταφέρνει να γίνει opinion leader, να διαμορφώνει απόψεις και γνώμες στην κοινωνία και τον κόσμο του κόμικς. Το γεγονός αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί, ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων γρήγορων γευμάτων, για να πραγματοποιήσει το σχέδιο του. Προτείνει λοιπόν, στον Concrete, να γίνει το κεντρικό πρόσωπο μίας καμπάνιας, που θα προωθεί μέτρα κατά του υπερπληθυσμού, μέσω ενός προγράμματος που προτείνει την στείρωση των νέων με αντάλλαγμα κίνητρα όπως μόρφωση, επαγγελματική καταξίωση και άλλες παροχές.

Στο σημείο αυτό, κρίνουμε σκόπιμο, να μην σταθούμε στα διλήμματα που συναντά ο ήρωας του κόμικς, αλλά στον προβληματισμό που μας γεννήθηκε διαβάζοντάς το.

Πόσο απέχει η εποχή μας, από το φανταστικό και υπερβολικό σενάριο ενός κόμικς; Πόσο διαφέρει η σύγχρονη κοινωνία, από το παρανοϊκό όραμα ενός χαρακτήρα κόμικς;

Με απογοήτευση παρατηρούμε, πως στις σύγχρονες δυτικότροπες κοινωνίες, το φανταστικό αυτό σενάριο έχει περάσει στην σφαίρα της πραγματικότητας. Είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι ή η προκαθορισμένη πορεία που καλούνται να ακολουθήσουν.

Στο κόμικς προωθείται η στείρωση, με αντάλλαγμα, την μόρφωση και την επαγγελματική καταξίωση, προκύπτει ένα δίλημμα. Οι νέοι σήμερα, κυρίως οι γυναίκες, βρίσκονται μπροστά στο ίδιο δίλημμα, να δημιουργήσουν οικογένεια ή να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, να δώσουν ζωή στις φιλοδοξίες τους. Ποία από τις δύο πορείες να ακολουθήσουν, για να φτάσουν στην προσωπική ολοκλήρωση;

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο είναι εργαζόμενες μητέρες και καταφέρνουν να ανταποκρίνονται εξίσου καλά και στους δύο αυτούς ρόλους. Τι γίνεται όμως, όταν οι στόχοι που θέτουμε είναι υψηλοί; Η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, το μόνο εφόδιο ή όπλο που έχουμε, είναι η μόρφωση, ακολουθούμε το ρεύμα της εποχής και ορισμένες φορές παρασυρόμαστε από αυτό. Σπουδάζουμε λοιπόν, πασχίζοντας να γεμίσουμε το βιογραφικό μας με τίτλους πτυχίων και άλλων απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε το βιογραφικό μας σημείωμα, να δείχνει ότι είμαστε καταλληλότεροι ή πιο ικανοί από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Έχοντας βγει νικητές από την πρώτη αυτή μάχη, ριχνόμαστε ξανά στον αγώνα, καθώς πρέπει στον εργασιακό χώρο πλέον, να αποδεικνύουμε καθημερινά τις ικανότητες μας, την αξία μας. Εργαζόμαστε για να φτάσουμε τους εταιρικούς στόχους που μας ανατίθενται, καθώς και για τους προσωπικούς μας στόχους, αυτούς της επαγγελματικής καταξίωσης. Σε αυτή την πορεία, δεν υπάρχει ¨στάση¨ για δημιουργία οικογένειας, καθώς παρά την προστασία από την νομοθεσία, θα βρεθείς στην λίστα των υπαλλήλων προς απόλυση, επειδή θεωρητικά θα μειωθεί η απόδοση σου. Και όπως προαναφέραμε, παρασύρεσαι από το ρεύμα, δεν πετάς την προσπάθεια και τους κόπους τόσων χρόνων και συνεχίζεις την αναζήτηση της προσωπικής ολοκλήρωσης μέσα από την δημιουργία καριέρας.

Τον αιώνα που πέρασε, δημιουργήθηκαν γυναικεία κινήματα που ζητούσαν, δικαίωμα μόρφωσης των γυναικών και ισότιμες εργασιακές ευκαιρίες με τους άνδρες, σημαντικά αιτήματα που ικανοποιήθηκαν, το γεγονός αυτό όμως, δεν πρέπει να φτάνει στο άλλο άκρο να στερεί έμμεσα το δικαίωμα στην μητρότητα. Δεν πρέπει να εγείρεται δίλημμα, οικογένεια ή καριέρα, διαφορετικά η γυναίκες απλά θα βρίσκονται πάλι στο σπίτι όπως τις παλαιότερες εποχές.

Το πρόγραμμα που προωθεί ο ήρωας του κόμικς, φαντάζει παρανοϊκό και υπερβολικό, δεν συνειδητοποιούμε όμως πως αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία μας οδηγεί η κοινωνία. Με συγκαλυμμένο τρόπο, δεχόμαστε τα ανταλλάγματα που μας προσφέρει ένα ¨πρόγραμμα¨ το οποίο ονομάζουμε εξέλιξη της κοινωνίας, στερούμενοι ή αποποιούμενοι την ανθρώπινη φύση.

Επιμέλια: Καρκάνη Βασιλική και Σωτηριάδου Χρυσούλα

No comments:

Post a Comment