Sunday, January 24, 2010

CONCRETE: THE HUMAN DILEMMA



Κατά την διάρκεια των μαθημάτων μελετήσαμε ένα case, το οποίο έρχεται από το χώρο των comics. Πιο συγκεκριμένα είδαμε τα έξι τεύχη της ιστορίας Concrete: με τίτλο THE HUMAN DILEMMA, του συγγραφέα των comics Paul Chadwick
Ο Ron Lithgow είναι συγγραφέας πολιτικών λόγων ο οποίος απήχθηκε από εξωγήινους οι οποίοι μετέφεραν τον εγκέφαλό του σε ένα περίεργο πέτρινο σώμα. Αφού συνειδητοποίησε πως η κατάστασή του είναι μόνιμη, προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ζωή με βάση τα νέα δεδομένα. Την παρακολούθηση του ανέλαβαν η βιολόγος Maureen Vonnegut και ο φίλος και συνεργάτης του, ο Larry Munro.
Στα τρία πρώτα τεύχη, βλέπουμε τον Concrete να προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ανθρώπινη ζωή συμπεριφέροντας και δρώντας όπως ένας κανονικός άνθρωπος. Παρατηρήσαμε πως στην αρχή του πρώτου τεύχους ο Concrete αναφέρεται στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους σήμερα και έπειτα βλέπουμε την πρόταση που δέχεται από μια οργάνωση που του ζητά να είναι ο εκπρόσωπος τύπου της. Αυτή η οργάνωση προσπαθεί να προωθήσει μια καμπάνια που αφορά την μείωση των γεννήσεων και τη ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μειονεκτήματα του υπερπληθυσμού. Ο Concrete , αφού δωροδοκηθεί θα δεχτεί την πρόταση, εάν και οι απόψεις του είναι ενάντια με αυτή της καμπάνιας. Αυτή του η πράξη θα δούμε στην πορεία πως θα τον φέρει αντιμέτωπο με την κοινή γνώμη.
Στη συνέχεια θα δούμε τον Larry Munro, να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Astra. Μετά όμως από μια κρίση γάμου που παθαίνει, απατά την αρραβωνιαστικιά του με τη Monique. Όπως είναι φυσικό η Astra, ανακαλύπτει πως ο Larry την έχει απατήσει και διακόπτει τον γάμο τους. Μετά από αυτό ο Larry, θα μπει σε μια πραγματικά ανθρώπινη περιπέτεια, η οποία μεταφέρει ένα αντίθετο θα λέγαμε μήνυμα στον αναγνώστη από αυτό προσπαθεί ο Concrete.
Η μεγαλύτερη έκπληξη της ιστορίας είναι πως το πέτρινο σώμα του Concrete δεν είναι τόσο πέτρινο όσο φαίνεται. Εάν και ανίκανος να έρθει σε ανθρώπινη επαφή, βλέπουμε πως βρίσκει ένα διαφορετικό τρόπο για να την αναπληρώσει με γυναικεία βοήθεια βέβαια.
Αυτό το γεγονός όμως θα έχει περίεργα αποτελέσματα στον Concrete, και όλα θα ξεκινήσουν με κάτι φρικτούς πόνους που έχει στη πλάτη του.
Στη συνέχεια της ιστορίας αποκαλύπτεται πως ο Concrete περιμένει παιδί, πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλές απορίες και ερωτηματικά. Από την άλλη μεριά μετά την αποκάλυψη της απιστίας του Larry, αυτός προσπαθεί να μεταπείσει την Astra, η οποία όμως όπως είναι φυσικό είναι ανένδοτη. Με μια σειρά γεγονότων προέρχονται αποκαλύψεις που δεν περιμένουμε. Η δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης που εκπροσωπεί ο Concrete, η ξαφνική γέννα, η εγκυμοσύνη της Monique, οι καταστάσεις που περιπλέκουν την ιστορία.
Στα έξι τεύχη του Concrete τρέχουν όπως είδαμε, τρεις διαφορετικές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους. Στις δύο από αυτές τις ιστορίες υπάρχουν κάποια διλήμματα. Στην πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Concrete, το τεράστιο πέτρινο πλάσμα έχει ένα τεράστιο δίλλημα. Το δίλλημα σχετίζεται με τη συμμετοχή του στην καμπάνια μιας επιχείρησης που προκειμένου να προωθήσει την υπογεννητικότητα δεν ενδιαφερόταν για το μήνυμα που περνούσε στον κόσμο. Έτσι ο Concrete από τη μία θέλει να προωθήσει την ιδέα της επιχείρησης και από την άλλη αισθάνεται άσχημα που
Ο κόσμος τον απεχθάνεται και τον θεωρεί κακό. Έτσι σκέφτεται μήπως θα έπρεπε να διακόψει την συνεργασία του με την επιχείρηση.
Στη δεύτερη ιστορία ο Larry αντιμετωπίζει ένα δίλλημα που αφορά στην προσωπική του ζωή. Έχει κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Astra αλλά ταυτόχρονα του προκύπτει ένας πειρασμός όπου μία νέα κοπέλα τον προσεγγίζει και τον φλερτάρει. Ο Larry στην αρχή αντιστέκεται και σκέφτεται αν πρέπει να υποκύψει στον πειρασμό ή να μείνει πιστός στην Astra. Αφού ξεπερνά το πρώτο δίλλημα και τελικά ενδίδει, του προκύπτει και άλλο δίλλημα καθώς δεν έχει προμηθευτεί με τις κατάλληλες προφυλάξεις και σκέφτεται αν θα πρέπει να προχωρήσει με την κοπέλα αυτή.
Η αγαπημένη του Larry, η Astra δέχεται επίσης ένα μικρό δίλλημα τη στιγμή που της προτείνει να τον παντρευτεί. Η Astra διστάζει και δεν απαντάει αμέσως.

Ακόμη, άλλα διλλήματα που προκύπτουν στην συνέχεια είναι τα παρακάτω:

  • Astra αφού καταλαβαίνει ότι ο Larry την απατά με την Monique δεν του συγχωρεί την απιστία του και του επιστρέφει το δακτυλίδι, με το οποίο της είχε κάνει πρόταση γάμου.

  • Η αντιμετώπιση της απρόβλεπτης εγκυμοσύνης της Monique από τον Larry. Ο Larry έρχεται αντιμέτωπος με την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όχι της αρραβωνιαστικιάς του αλλά της ερωμένης του, της Monique.

  • Ο Concrete όπως είπαμε γεννάει και πρέπει να μην εμφανίζεται για ένα χρονικό διάστημα λόγω της γέννας και της πληγής στην πλάτη του. Από την μια πλευρά, δεν πρέπει να εμφανίσουν το μωρό και αυτό διότι ο Concrete υπερασπίζεται και προωθεί την υπογεννητικότητα και από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να εμφανιστεί το μωρό διότι θα είναι περίεργο πως ένα τέρας που είναι άντρας κατάφερε να γεννήσει. Κάτι τέτοιο, όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία.

    Ζαφείρη Μαρία, Μωραϊτη Γιώτα, Σελιμά Πένυ, Σταυρινίδου Κούλλα

No comments:

Post a Comment