Friday, January 22, 2010


TO ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Στις 26/3/03 η εταιρεία γάλακτος NESTLE στέλνει την ακόλουθη επιστολή στον προέδρο του ΣΕΒΓΑΠ:

«Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στον παραγωγό εμφανίζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μια αυξητική τάση που έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Δυστυχώς, τις αυξητικές αυτές τάσεις των τιμών τις τροφοδοτούμε εμείς οι βιομηχανίες, είτε υποκύπτοντας στο εκβιαστικό δίλημμα αποχώρησης του παραγωγού και υποχώρησης στις παράλογες απαιτήσεις του, είτε ασκώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μας μπροστά στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας σε φρέσκο γάλα»

Ο ΣΕΒΓΑΠ αντέδρασε άμεσα και σε συνεργασία με τα μέλη του που είναι οι γαλακτοβιομηχανίες VIVARTIA,NESTLE,ΜΕΒΓΑΛ,NESLTE,ΟΛΥΜΠΟΣ (οι οποίες ελέγχουν το 70% του μεριδίου αγοράς) πήρε τα εξής μέτρα:


1.Μείωση των τιμών από 1 έως 1,5% στους παραγωγούς
2.Ο περιορισμός, στο ελάχιστο, των μετακινήσεων των παραγωγών με συνεννοήσεις μεταξύ των βιομηχανιών
3.Να μην παραλαμβάνεται το γάλα που περισσεύει από τα μικρά τυροκομεία
4.Μείωση στο πριμ του παραγωγού
5.Κοινή τιμολογιακή πολιτική στους μεταπωλητές

Το αποτέλεσμα αυτών των εναρμονισμένων πρακτικών ήταν να δημιουργήσει το λεγόμενο ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ στην Ελλάδα με άμεσες συνέπειες τόσο στους παραγωγούς γάλακτος όσο και στους τελικούς καταναλωτές.

  • Χαμηλές τιμές στους παραγωγούς-συρρίκνωση του κλάδου
  • Υψηλές τιμές στους καταναλωτές
  • Μεγάλα κέρδη στις γαλακτοβιομηχανίες

Τον Ιούνιο του 2006 η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρήκε στοιχεία και έγγραφες αποδείξεις της συνεννόησης μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών στο πλαίσιο του ΣΕΒΓΑΠ. Τα στοιχεία των ελέγχων, τα πρακτικά της συνεννόησης μεταξύ των γαλακτοβιομηχάνων, περιήλθαν στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αυτά τα στοιχεία αξιοποίησαν μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού και επιχείρησαν τον εκβιασμό στη ΜΕΒΓΑΛ η οποία είχε μόλις εξέλθει από διοικητική κρίση, ήταν ευάλωτη καθώς αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εξαγοράς από τη Δέλτα και μαζί κατηγορίες για συμμετοχή σε καρτέλ. Το κύκλωμα των κουμπάρων αποτελούμενο από τους Π. Αδαμόπουλο,Κ. Κωνσταντινίδη και Π. Αναγνωστόπουλος εκβίαζε την εταιρεία κε καταβολή χρηματικού ποσού από για την εξασφάλιση χαμηλών πρόστιμων από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Η Μεβγάλ όμως έφερε το σκάνδαλο στην επιφάνεια. Οι Παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων επιβεβαίωσαν την κατάσταση δίνοντας κατάθεση ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, επικαλούμενες διάφορες αβάσιμες αιτιολογίες, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έφταναν στο σημείο ακόμη και να απειλούν τους παραγωγούς ότι δεν θα παραλάμβαναν το γάλα, εξαναγκάζοντας τους με αυτό τον τρόπο να δέχονται αυθαίρετα μείωση στην τιμή της αγοράς που αρχικά είχε συμφωνηθεί. Οι παραγωγοί αναγκάζονταν να δέχονται την αυθαίρετη μείωση της τιμής του προϊόντος τους, καθώς κατόπιν κοινής συνεννόησης που είχαν οι εταιρείες μεταξύ τους στον τομέα αυτό, οι γαλακτοπαραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβληθούν με άλλη εταιρεία και να διαθέσουν το προϊόν τους σε καλύτερη ή έστω και στην ίδια τιμή. Αποτέλεσμα αυτών των καταθέσεων ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος της χώρας, με την κατηγορία της σύμπραξης στη δημιουργία καρτέλ

και να τους επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.


Η υπόθεση του κυκλώματος της ΜΕΒΓΑΛ οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη και παρά τον ντόρο που δημιούργησε στην Ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση, οι ποινές απλά χάιδεψαν το κύκλωμα των κουμπάρων.


ΟΜΑΔΑ:

ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΑΚΙΠΗ ΜΑΡΙΝΑ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ





No comments:

Post a Comment