Sunday, January 31, 2010

Web Solutions


Ηθικά διλήμματα στον εργασιακό χώρο

Η πραγματικότητα
Η Web Solutions είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της Τεχνολογίας. Πυρήνας της εταιρικής της κουλτούρας είναι η έμφαση στην ποιότητα, το επιτυχημένο work-life balance, ο αποτελεσματικός δηλαδή συνδυασμός δουλειάς και προσωπικής ζωής και η υπεύθυνη προς το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον ηγεσία που σαν moto της έχει το 'you can make money without doing evil'.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο που εξετάζουμε η επιχείρηση αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα: οι πωλήσεις πέφτουν το τελευταίο τρίμηνο, οπότε και τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά, όπως και η πίεση που αρχίζει να βαρένει την ηγεσία και το προσωπικό της Web Solutions. 

Οι άνθρωποι
Ο Ν. είναι ένα μεσαίο στη βαθμίδα διευθυντικό στέλεχος, που μελλοντικά φαίνεται μία προαγωγή σε θέση γενικού διευθυντή να είναι πολύ κοντά. Είναι ακέραιος χαρακτήρας, δίκαιος και αφοσιωμένος πλήρως στις αξίες της εταιρείας.

Η Α. είναι εργαζόμενη στο τμήμα του Ν. και μόλις έχει επιστρέψει από άδεια μητρότητας. Διαθέτει δικαίωμα να δουλεύει με μειωμένο ωράριο και να μην δουλεύει τις Παρασκευές για τους ερχόμενους 3 μήνες. Σαν χαρακτήρας είναι δυναμική και ικανή επαγγελματίας που κάθε χρόνο εξελίσσεται. Αρκετά προσοδοφόρα για την επιχείρηση, καθώς όσο ήταν έγκυος συνέχιζε να δουλεύει και από το σπίτι.

Ο Χ., ένα νέο διευθυντικό στέλεχος, που μόλις έχει προσληφθεί. Διαθέτει μία αρκετά επιθετική και ανταγωνιστική τακτική, αλλά ταυτόχρονα ευέλικτη. Η νοοτροπία του είναι εντελώς αντίθετη από την εταιρική κουλτούρα της Web Solutions. Θέλει να απολυθεί η Α. ή να επιστρέψει στο full time κανονικό ωράριο της.

Τέλος, υπάρχουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Web Solutions, οι οποίοι γενικότερα ασπάζονται το πνεύμα της κουλτούρας της εταιρείας. Παρόλα αυτά, τη δεδομένη οικονομικά δύσκολη εποχή για την επιχείρηση, έχουν αρχίσει να πιέζονται και να νιώθουν ότι απειλούνται από τη συμπεριφορά της Α. Έμμεσα ζητούν να ληφθούν μέτρα για την Α. και να επανέλθει στα πλήρη καθήκοντα της ή να απολυθεί.

Τα διλήμματα του Ν. 


Ποιά, λοιπόν, πρέπει να είναι η στάση του Ν. απέναντι στο θέμα; τί πρέπει να κάνει; Πρέπει να συμφωνήσει με την απόφαση του Χ. και να επαναφέρει την Α. στα full time καθήκοντα της πριν να περάσουν οι 3 μήνες ή, χειρότερα, να την απολύσει; Να αφήσει την κατάσταση ως έχει και την Α. στη θέση της; Να διαφωνήσει με τη μεγαλύτερη μερίδα του προσωπικού που θέλουν να αποχωρήσει ή να δουλεύει κανονικά η Α.; Να βάλει σε κίνδυνο την προκείμενη προαγωγή του ή ακόμα και την ίδια του τη θέση; Να παραμείνει πιστός στις αξίες της Web Solutions περί δικαιοσύνης και υπευθυνότητας απέναντι στον εργαζόμενο ή να αμφισβητήσει κάθε αξία και να προσπαθήσει να βγει η εταιρεία από την κρίση με κάθε (ανθρώπινο) κόστος;

 Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ν.
  • Απόλυση της Α. ή επαναφορά της full time δηλώνει άμεσα μη πίστη στις αξίες της εταιρείας περί work-life-balance και υπευθυνότητας απέναντι στους εργαζομένους. Ουσιαστικά έτσι δικαιώνεται η στρατηγική διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού του Χ. που δεν είναι σύμφωνη με την εταιρική κουλτούρα της Web Solutions.

  • Μη απόλυση της Α. ή μη επαναφορά της full time δηλώνει πίστη στις αξίες της εταιρείας, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στους υπόλοιπους εργαζομένους και στον Χ. και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την θέση του Ν. 
Ποιά, λοιπόν, πρέπει να είναι η λύση; Θεωρούμε ότι η τελική απόφαση του Ν. πρέπει να είναι η μή απόλυση της Α., η οποίαθα διατηρήσει και το δικαίωμα του μειωμένου ωραρίου για 3 μήνες. Και πώς θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις; Ο Ν. θα ξεκινήσει μία συζήτηση με τους υπόλοιπους εργαζομένους τμήματος, τι θα έκαναν αν ήταν εκείνοι στη θέση της, και θα τους υπενθύμιζε όττι η Α. είναι ικανή και απαραίτητη για το τμήμα και την εταιρεία, και μάλιστα δούλευε όσο ήταν έγκυος. Ο Ν. θα προσπαθούσε να πείσει τους υπαλλήλους με την ίδια του την απόφαση ότι κάνουν το σωστό αν συμφωνήσουν μαζί του, γιατί η απόφαση είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της εταιρείας που μέχρι πρότινος πίστευαν και οι ίδιοι (Μακιαβέλι - ο ηγεμόνας αφυπνίζει με τη στάση του την ηθικότητα στους ανθρώπους). Παράλληλα, θα προχωρούσε σε μία  ανακατανομή του όγκου δουλειάς μέσα στο τμήμα για τους επόμενους 3 μήνες, όλοι θα δουλεύουν το ίδιο και θα συνεργάζονται στενά, καθώς μία καλή και δυνατή ομάδα μπορεί να επιφέρει τα απαραίτητα καλά οικονομικά αποτελέσματα και θα μειωνόταν το άγχος των υπαλλήλων. Τέλος, σταδιακά ο Χ. θα απομονωθεί γιατί οι ιδέες του δεν είναι σύμφωνες με το πνεύμα της Web Solutions.


Επιμέλεια: Δημήτρης Κοσμάς, Μαρίνα Σακίπη, Χριστίνα Σιδέρη, Μαρία Σιδηροπούλου 


No comments:

Post a Comment