Sunday, January 24, 2010

Fair Trade Hellas



Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα οργάνωση η οποία επιτελεί ένα τόσο σημαντικό έργο και δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστή και διαδεδομένη στη χώρα μας. Αυτή είναι Fair Trade Ελλάς, η οποία είναι μια Ελληνική μη Κυβερνητική Οργάνωση που για πρώτη φορά στην Ελλάδα προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συμβατικό εμπόριο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004 και έχει τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας.

Στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • Να βελτιώσει την διαβίωση και την ευημερία των παραγωγών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά, ενδυναμώνοντας τους οργανισμούς τους, πληρώνοντας μία καλύτερη τιμή και παρέχοντας διάρκεια στην εμπορική σχέση.
  • Να προωθήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για μη-προνομιούχους παραγωγούς, ιδίως για τις γυναίκες και τον εντόπιο πληθυσμό και να προστατεύει τα παιδιά από την εκμετάλλευση στην παραγωγική διαδικασία.
  • Να ξυπνήσει συνειδήσεις μεταξύ των καταναλωτών για τις αρνητικές συνέπειες που αφορούν στους παραγωγούς του διεθνούς εμπορίου, έτσι ώστε να ασκούν την αγοραστική τους δύναμη θετικά.
  • Να αποτελέσει παράδειγμα εμπορικής συνεργασίας μέσω διαλόγου, διαφάνειας και σεβασμού.
  • Να πραγματοποιεί εκστρατείες για αλλαγές στους κανόνες και τις μεθόδους του συμβατικού διεθνούς εμπορίου.
  • Να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα προωθώντας κοινωνική
  • Την προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα
  • Τη διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων Fair Trade μέσα από τη λειτουργία καταστημάτων και συνεργαζόμενων σημείων πώλησης.

    Τι είναι όμως Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο (fair trade)?

Είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της εμπορικής δραστηριότητας, μια νέα μορφή εμπορικής συνεργασίας βασισμένη στο διάλογο, τη διαφάνεια και το σεβασμό. Στοχεύει στον περιορισμό της φτώχειας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Παράλληλα, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υψηλή ποιότητα προϊόντων. Είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός, βασισμένος στο διάλογο, τη διαφάνεια και τον σεβασμό, που αναζητά μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο.

Επισκεφτείτε λοιπόν την ιστοσελίδα της οργάνωσης στο http://www.fairtrade.gr/, μάθετε περισσότερα για αυτήν και την ιστορία της , καθώς επίσης για τα προϊόντα της.

Ζαφείρη Μαρία, Μωραϊτη Γιώτα,Σελιμά Πενυ, Σταυρινιίδου Κούλλα

link: http://www.fairtrade.gr/

No comments:

Post a Comment