Thursday, January 28, 2010

Καρτέλ Πετρελαϊκών






Case

Είμαστε μέλη στο Δ.Σ. μίας πετρελαϊκής επιχείρησης, της EXON mobil, με κακό παρελθόν (κυβέρνηση Bush), ενώ τώρα αλλάζουμε την επίσημη τοποθέτησή μας φτιάχνοντας man made κλίμα και συμμετέχοντας στη σύσκεψη της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε έναν εμπορικό σύνδεσμο και είμαστε μέλη στο Δ.Σ του. Αυτός ο εμπορικός σύνδεσμος καθορίζει της πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρίες έτσι ώστε να μην έχουν οικονομικές επιπτώσεις, χωρίς αυτές οι πρακτικές να είναι σύμφωνες με τις θέσεις που εμείς τώρα πρεσβεύουμε. Τι πρέπει να κάνει η εταιρία; Με ποιους τρόπους να διατηρήσει τη θέση της στον σύνδεσμο ή να μην τη διατηρήσει; Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα. Να δώσετε τις εναλλάκτικές, να αναλύσετε τα διλλήματα και να εξηγήσετε γιατί διαλέξατε αυτές τις θέσεις.

Οι τρεις εναλλάκτικές που προκύπτουν θεωρητικά από αυτήν την υπόθεση είναι:

1) Να παραμείνουμε στον σύνδεσμο και να εγκαταλείψουμε τη νέα θέση που πρεσβεύουμε, εγκαταλείποντας την ηθική κουλτούρα της εταιρίας αλλά παραμένουμε μέσα στον σύνδεσμο που μας αποφέρει θέση, κίνητρα και περισσότερη σιγουριά για την θέση μας στην αγορά εργασίας.

2) Να παραμείνουμε στον σύνδεσμο και να διατηρήσουμε τη θέση μας, προσπαθώντας να παρασύρουμε και άλλους προς τη δική μας πλευρά, διαφορετικά να πολεμήσουμε από μέσα τις διαφορετικές απόψεις με επιχειρήματα και πρακτικές.

3) Να διατηρήσουμε τη νέα πολιτική της εταιρίας και να φύγουμε από τον σύνδεσμο πολεμώντας τον ως ανεξάρτητοι.

Πρακτικά, μπορούμε να τηρήσουμε μόνο μία από τις δύο τελευταίες εναλλακτικές, καθώς εγκαταλείποντας τη νέα πολιτική και επιστρέφοντας στην παλιά δείχνουμε ασυνέπεια ως προς τα λεγόμενα μας, που θα επηρεάσει άμεσα το μερίδιο ης αγοράς που κατέχουμε. Το κύριο δίλλημα της υπόθεσης, λοιπόν, είναι αν θα επιλέξουμε να αντιταχθούμε στις θέσεις του συνδέσμου μέσω της θέσης μας στο Δ.Σ ή ως ανεξάρτητος παράγοντας εκτός του συνδέσμου.

Από τις υπόλοιπες δύο, λοιπόν, η πιο σύμφορη προς την εταιρία μας είναι η δεύτερη. Διαλέγουμε, λοιπόν, τη “μέση οδό” που προτείνει ο Αριστοτέλης, και όχι στην αναζήτηση κινήτρου που προτείνει ο Καντ καθώς δε γνωρίζουμε τα κίνητρα της εταιρίας μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε περισσότερες win-win λύσεις. Άλλωστε, η εικόνα της εταιρίας “προς τα έξω” είναι αυτή που μακροχρόνια θα μας αποφέρει και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η πρακτική μας , κυρίως, θα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του Δ.Σ ότι η νέα πολιτική που ακολουθούμε θα αποφέρει κέρδη και σε εκείνους αν αποφασίσουν να την υιοθετήσουν. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, εμείς θα ακολουθούμε πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανεξάρτητα από τον σύνδεσμο έτσι ώστε να μην αλλάξει η εικόνα μας στην αγορά και να φανούμε συνεπείς ως προς τη νέα πολιτική που ήδη έχουμε εξαγγείλει ότι υιοθετούμε.

Σε περίπτωση που μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα το Δ.Σ ασκήσει πιέσεις για την αποχώρηση μας από τον σύνδεσμο ενώ παράλληλα έχουμε χτίσει την κατάλληλη εικόνα προς τα έξω και έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε μεγάλο μερίδιο της αγοράς θα έχουμε την ευχέρεια να αποχωρήσουμε και να πολεμήσουμε τις πρακτικές του συνδέσμου ως ανεξάρτητος φορέας. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με τη χρήση των Μ.Μ.Ε και κάνοντας επανεπενδύσεις και σε εναλλάκτικές μορφές ενέργειας. Παρ'όλα αυτά θεωρούμε αυτήν την εναλλάκτική ως έσχατη λύση διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάλυσης της εταιρίας έως ότου να καταφέρουμε να αποδείξουμε στην αγορά την αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα μας.



Επιμέλεια κειμένου:


Μυρτώ Βελίδου-Μαυρίδου

Αλκμήνη-Δήμητρα Θάνου

Σόλυ Ιωχανά

No comments:

Post a Comment