Sunday, January 31, 2010

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΩΠΟΣ - ΕΛΒΑΛ Α.Ε.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε η εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή των Οινοφύτων, καθώς όμως δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές για την αποβολή των λυμάτων, το 1969 με διάταγμα ο Ασωπός ποταμός χαρακτηρίστηκε αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων. Τα λύματα που αποβάλουν οι περίπου 286 μεταποιητικές μονάδες, τα μη επεξεργασμένα λύματα που αποβάλλονται άμεσα ή έμμεσα στα νερά του ποταμού, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ρύπανση στον ποταμό Ασωπό, τα υπόγεια ύδατα και στα εδάφη της περιοχής της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων και συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο. Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί, έχει παρατηρηθεί αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο από το ποσοστό του 6% σε 36%, από το 1989 μέχρι σήμερα.
Στις εταιρείες που αποδεδειγμένα ρύπαιναν τον ποταμό επιβλήθηκαν πρόστιμα, που δυστυχώς δεν ήταν ανάλογα της καταστροφής που προκάλεσαν, καθώς αποτελούσαν μόλις το 5% των συνολικών κερδών τους.


  • Παρελάμβανε και διέθετε στον ποταμό Ασωπό τα απόβλητα της γειτονικής δραστηριότητας ΧΑΛΚΟΡ, κατά παράβαση της σχετικής Υγειονομικής Διάταξης.
  • Δεν διέθετε άδεια επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, για την λειτουργία της μονάδας φυσικοχημικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων του τμήματος βαφής της δραστηριότητας.
  • Χρησιμοποιεί κοινό δίκτυο συλλογής όμβριων και αποβλήτων στο βόρειο οικόπεδο με αποτέλεσμα ωα εκτρέπονται και ανεπεξέργαστα απόβλητα σε παρακείμενο ρέμα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτές οι παραβάσεις δεν σχετίζονται με το εξασθενές χρώμιο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την μη υποβάθμιση του.


Σκοπός της επικοινωνιακής στρατηγικής

Να κάνουμε γνωστά, στο ευρύ κοινό τα μέτρα που έχει πάρει η εταιρεία και τις πρακτικές που ακολουθεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε, να βελτιώσουμε την εικόνα της που κλονίστηκε μετά από την επιβολή του προστίμου που δέχτηκε και κυρίως να αναδείξουμε την νέα ¨πράσινη¨ πολιτική της εταιρείας

Η εταιρεία έχει προβεί σε αλλαγή των περιβαλλοντικών της πρακτικών, συγκεκριμένα:
• Κάνει χρήση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις εγκαταστάσεις της, συμφώνα με διεθνή πρότυπα ελαχιστοποίησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγική διαδικασία.
• Χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες, πρακτική που ελαχιστοποιεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και ταυτόχρονα βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση.
• Οι εγκαταστάσεις των Οινοφύτων βρίσκονται σε πορεία πιστοποίησης συμφώνα με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001.

Επιπλέον:
• Έχει εναρμονιστή απόλυτα με όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία.
• Πραγματοποιεί διαλόγους με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ένα εργαλείο ενημέρωσης για την περιβαλλοντική πτυχή παραγωγικών διαδικασιών.
• Ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις, μέσω της μείωσης στην χρήση φυσικών πόρων και την πρόληψη της ρύπανσης.
• Δείχνει υπευθυνότητα για την τήρηση του συνόλου των περιβαλλοντικών αρχών και αξιών.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2004, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου. Μια ¨πράσινη¨ πρωτοβουλία της ΕΛΒΑΛ, ένας έμπρακτός τρόπος να δείξει την περιβαλλοντική της υπευθυνότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως με την χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου επιτυγχάνεται:
• Προστασία φυσικών πόρων, συνεπώς λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.
• Μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά την ηλεκτρόλυση πρωτογενούς αλουμινίου στην παραγωγική διαδικασία κατά 95%. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρουσα.
• Τέλος με την ανακύκλωση των άχρηστων κουτιών, μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών.



Η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΛΒΑΛ θα αναπτυχθεί σε δύο βασικούς άξονες, που θα περιλαμβάνουν επαφές και επισκέψεις με αρμόδιους φορείς όπως, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, την Greenpeace και τον κ. Γρηγορίου, Υπεύθυνο εκστρατείας κλιματικών αλλαγών και ενέργειας, καθώς και συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, θα έρθουμε σε επαφή με τους υπευθύνους του Blog Asopos.sos και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τον διάλογο και την ενημέρωση, τόσο για την κατάσταση στην περιοχή, όσο και για να προταθούν επιπλέον μέτρα που θα μπορέσει να υιοθετήσει η εταιρεία. Τέλος, το Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου θα είναι ανοιχτό στο κοινό, για να πραγματοποιούνται επισκέψεις από το κοινό (εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία) με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Ο δεύτερος άξονας της επικοινωνιακής πολιτικής, περιλαμβάνει ενημέρωση και δημοσιεύσεις, πιο συγκριμένα: δελτία τύπου και καταχωρίσεις στα έντυπα μέσα για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η εταιρείας στις εγκαταστάσεις της και για την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Ανακύκλωσης. Τέλος, προτείνουμε αύξηση της δραστηριότητας της εταιρείας σε τηλεόραση και internet, διάλογος σε blogs.

Επιμέλεια: Καρκάνη Βασιλική και Σωτηριάδου Χρυσούλα

http://asopossos.wordpress.com

No comments:

Post a Comment